Ziua de 25 August în istorie. Bulandra
În 1859 în cadrul Conferinţei reprezentanţilor puterilor garante, de la Paris, a fost recunoscută de jure dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite.
În 1862 au fost unificate serviciile sanitare din Principatele Române, conducerea lor fiind încredinţată medicului Carol Davila.
În 1873 s-a nascut la Iasi, actriţa Lucia Sturdza Bulandra, una dintre marile figuri ale scenei româneşti.
Lucia Sturdza-Bulandra – doamna de excepție a teatrului românesc
S-a născut la Iași pe 25 august 1873. Făcea parte din marea familie Sturdza care a dat domni ai Moldovei, diplomați, oameni politici, istorici, scriitori și chiar sportivi. Fire independentă, Lucia Sturdza, a căutat să-și câștige singură existența, a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din București, timp în care a predat ca profesor suplinitor la o școală primară pentru băieți, de altfel, visul său era să devină profesoară, însă, pentru ea, teatrul a fost o „întâmplare” fericită.
În anul 1898, pentru că nu găsea un post în învăţământ, a mers la directorul Teatrului Naţional, Petre Grădişteanu, care a angajat-o. Despre acest moment, artista mărturisea, peste ani, în volumul „Amintiri… Amintiri…”: „Şi iată-mă în teatru căzută ca din cer. După viaţa monotonă, îngustă şi apăsătoare în sînul familiei şi după mediul studios universitar, mă aflam deodată în vîltoarea unei lumi cu un specific nebănuit de mine. Şi totuşi m-am avîntat cu multă îndrăzneală în noua mea carieră”.
Prima sa apariție pe scenă se leagă de două evenimente nu tocmai plăcute. Înainte să intre pe scena Lucia primește o telegramă de la bunica sa prin care i se interzice să folosească numele „Sturdza” pe scenă, prin aceasta familia își arăta dezaprobarea pentru cariera aleasă de tânără. Al doilea eveniment neplăcut, este însăși apariția pe scenă care nu a fost, in tocmai, apreciata, nici de public și nici de presa vremii. Aceste impedimente o ambiționează și în 1898 se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică din București.
A fost căsătorită cu actorul Toni Bulandra cu care a înființat în 1914 Teatrul Regina Maria. În timpul Primului Război Mondial susține spectacole caritabile dedicate Crucii Roșii.
A primit mai multe distincţii, între care Bene Merenti, clasa I, Meritul Cultural, clasa I şi clasa a II-a, Vulturul Alb (Iugoslavia), Ordinul Muncii, clasa I, Steaua Republicii, titlul de Artist al Poporului.
Lucia Sturdza Bulandra a trecut la cele veșnice la 19 septembrie 1961, în urma unei banale căzături pe scări, la vârsta de 88 de ani.