Ziua de 16 August în istorie. Decapitarea lui Brâncoveanu
Pe 16 august, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește praznicul Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
În 1858 Regina Victoria trimite primul mesaj oficial către preşedintelele S.U.A., James Buchanan.
În 1956 se stinge Theodor Pallady, Pictor roman (născut in 1871).
Praznicul Sfinţilor Martiri Brâncoveni
Biserica Ortodoxă Română pomeneşte la data de 16 august pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, decapitați de către turci la data de 15 august 1714.
Constantin Brâncoveanu a fost domn al Țării Românești între 1688 și 1714, iar în timpul domniei sale țara a cunoscut o perioadă de pace și de înflorire culturală, aceasta a dus la un nou stil arhitectural ce îi poartă numele “stilul brâncovenesc”.
Constantin Brâncoveanu s-a născut în anul 1654, acesta a deținut diverse funcții: postelnic, spătar și logofăt, iar din anul 1688, după moartea domnitorului Șerban Cantacuziono, avea să fie domn al Țării Românești.
În politica externă a fost un domn obedient ce a preferat să își plătească regulat dările și vărsând sume foarte mari în visteria sultanului și a funcționarilor de la Constantinopol, ceea ce i-a adus supranumele de “prințul aurului”.
Deși fusese confirmat domn pe viață de către sultan și reconfirmat, în 1703, de noul sultan, a fost mazilit și luat prizonier cu întreaga familie în anul 1714. A fost torturat pentru a spune unde se afla averea lui. Conform unei legende locale, se spune Brâncoveanu și-ar fi îngropat averea sub Biserica din Bara de Arama În susținerea acestei teorii vin și niște documente găsite de un fost preot paroh în zidul altarului.
În ziua de 15 august 1714, când împlinea vârsta de 60 de ani, Brâncoveanu, împreună cu cei 4 fii ai săi Constantin, Ștefan, Radu și Matei precum și cu sfetnicul său Ianache Văcărescu, au fost executați prin decapitare.
După ce au fost decapitați, trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele au fost înfipte în prăjini la poarta Seraiului. După ce trupurile lor au fost aruncate în Bosfor, ele au fost scoase de câțiva creștini şi îngropate în mare taina într-o mânăstire grecească din Halki, de lângă Istanbul.
Începând cu anul 1992, Constantin Brâncoveanu împreună cu fiii săi și cu sfetnicul Ianache au fost declarați sfinți martiri de către Biserica Ortodoxă Română și sunt sărbătoriți în fiecare an la data de 16 august.