Ziua de 14 August in istorie. Primul pas spre înfăptuirea României Mari

In 1916 România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.

In 1920 ia naștere Mica înțelegere, din care fac parte Cehoslovacia, Iugoslavia si România. O alianță de apărare împotriva Ungariei.

In 1941 se semnează Carta Atlanticului, un document prin care Anglia și SUA și-au declarat țelurile politice comune.

Intrarea României în Primul Război Mondial. Primul pas spre înfăptuirea României Mari

La 14 august 1916, România declara război Austro-Ungariei și se alătură primei conflagrații mondiala, după ce, înainte cu câteva zile semnase convenția militară cu Antanta. Această convenție prevedea recunoașterea dreptului României de a-și alipi teritoriile locuite de români din Imperiul Austro-Ungar.

Planul era să elibereze Transilvania, in prima faza, așa că, în noaptea de 14 august s-a decretat mobilizarea armatei, care a trecut Munții Carpați înaintând pe toata lungimea frontului de la Vatra Dornei până la Orșova. Au fost mobilizate pe câmpul de luptă din Transilvania 235 batalioane infanterie, 215 baterii de artilerie si 58 escadroane, in total, aproximativ 562.000 de oameni.

După înfrângerea de la Turtucaia, armata română se va retrage din Transilvania, în această situație regele și guvernul s-au retras la Iași, în Moldova, iar două treimi din teritoriul țării va intra sub ocupație străină.

După reorganizarea armatei ce a avut loc în prima parte a anului 1917, s-au câștigat luptele de la Mărășești și Oituz sub deviza: "Pe aici nu se trece”

Când bolșevicii au cucerit puterea în urma Revoluției din Octombrie și au semnat cu germanii Tratatul de la Brest-Litovsk, România a fost lăsată complet izolată și încercuită de forțele ostile, neavând altă opțiune decât să iasă la rândul ei din război și să accepte condițiile umilitoare ale Păcii de la București.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării din Basarabia a proclamat unirea cu România. Pe 14 octombrie, reprezentanții populației din Bucovina a votat pentru unirea cu Țara, iar pe 1 decembrie același an, și reprezentanții românilor și sașilor din Transilvania au adoptat proclamația de la Alba Iulia de unire cu Regatul Român.

Tratatul de la Versailles a recunoscut aproape toate proclamațiile de unire. România a dus tratative extrem de anevoioase cu aliații pentru semnarea mai multor păci și acorduri.

Vizualizări: 774

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: