Ziua de 15 August în istorie. Ziua Marinei Române

Din 1902 se sărbătorește Ziua Marinei Române.

În 1714 a murit Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești.

În 1916 Germania a declarat război României.

Ziua Marinei Române

S-a sărbătorit pentru prima dată pe 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea tuturor marinarilor. În această zi se organizează programe și manifestări, precum și ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Administrației și Internelor.

Întâia oară evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie Sturdza.

De la un an la altul, serbările au sporit în amploare şi semnificaţii. Astfel, în anul 1911, serbările au fost organizate de Societatea Marinarilor ,,Regina Elisabeta”. La acestea au luat parte și capetele încoronate ale României.

Între anii 1949-1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S., ceremonialul fiind diminuat ca semnificaţie, cauza fiind conducerea comunistă care dorea schimbarea datei de sărbătoare a marinei.

Din anul 1990 s-a revenit la tradiția originală, prin sărbătorirea Zilei marinei în ziua de Sfânta Maria Mare. Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 august ca sărbătoare comună a marinarilor militari şi civili.

Mai mult, odată cu instituirea parteneriatului strategic cu NATO, cu aderarea la structurile Alianţei Nord-Atlantice, Ziua Marinei Române este onorată de prezența navelor străine aliate sau partenere, participante activ la această sărbătoare.

Vizualizări: 634

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: