Ziua de 13 Septembrie in istorie

1848 a avut loc Bătălia din Dealul Spirii   

1872  a fost inaugurarea oficială a Gării de Nord din Bucureşti.

1913 Aurel Vlaicu, pionier al aviatiei romane, inginer si constructor de avioane, a incetat din viata, prabusindu-se cu avionul sau, in timpul unei incercari de trecere peste Muntii Carpati.

Aurel Vlaicu - pionier al aviației române

Aurel Vlaicu s-a nascut la  19 noiembrie 1882 in Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara si s-a stins din viata la 13 septembrie 1913, in Bănești, lângă Câmpina. A fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale.

Acesta a început studiile universitare ca student la Universitatea Tehnică din Budapesta, studii pe care le-a continuat la Technische Hochschule din München, obținând diploma de inginer în 1907. După finalizarea studiilor acesta a lucrat ca inginer la uzinele Opel în Rüsselsheim.

În 1908 se întoarce în tara unde construiește un planor cu care efectuează un număr de zboruri în 1909. În acelasi an se mută în București și începe construcția primului său avion, Vlaicu I, iar în anul 1911 construiește un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II). Presa vieneza a vremii spunea despre Vlaicu: „Minunate și curajoase zboruri a executat românul Aurel Vlaicu, pe un aeroplan original, construit chiar de zburător, cu două elici, între care șade aviatorul. De câte ori se răsucea (vira) mașina aceasta în loc, de părea că vine peste cap, lumea răsplătea pe român cu ovații furtunoase, aclamându-l cu entuziasm de neînchipuit.”

La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare că din cauza unui atac de cord. Este înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Vizualizări: 776

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: