Ziua de 6 septembrie în istorie. A doua domnie a lui Mihai I
În 1522 “Victoria”, singura navă ramasă din expeditia lui Magellan, se întoarce în Spania, devenind prima care a efectuat o expeditie în jurul lumii.
În 1817 s-a născut Mihail Kogălniceanu, istoric, scriitor, publicist și om politic român (decedat la 1891)
În 1940 regele Carol al II-lea abdică în favoarea fiului său, Mihai. Începe cea de-a doua domnie a lui Mihai I (1940-1947).
A doua domnie a lui Mihai I (1940-1947)
A doua domnie a regelui Mihai I a debutat în condiţii dramatice. România era sfâşiată teritorial, iar Europa se aflata în plin război. Cu un an înaintea proclamării sale ca rege, la 23 august 1939, era încheiat Pactul Molotov-Ribbentrop, al cărui protocol adiţional secret cuprindea consimţământul Germaniei la anexarea Basarabiei de către URSS. Câteva zile mai târziu, prin atacul Germaniei împotriva Poloniei din 1 septembrie 1939, a început cel de-Al Doilea Război Mondial.
Evenimentele din vara anului 1940 şi Dictatul de la Viena, demonstraţiile puternice de protest de la începutul lunii septembrie, atitudinea ostilă a liderilor politici şi a armatei l-au obligat pe Carol al II-lea să renunţe la prerogativele regale, la 6 septembrie 1940. În dimineaţa zilei de 6 septembrie, principele Mihai (19 ani) a depus, în Sala Tronului. Mihai avea următoarele prerogative: era capul oştirii, avea dreptul de a bate monedă, conferea decoraţiunile române, primea şi acredita ambasadorii şi miniştrii plenipotenţiari; îl numea pe primul-ministru, însărcinat cu depline puteri, avea dreptul de amnistie şi graţiere.
În contextul deteriorării rapide a situaţiei de pe front şi al refuzului mareşalului Ion Antonescu de a părăsi Axa, la 23 august, aflat în audienţă la regele Mihai I, acesta l-a destituit din funcţia de conducător al statului şi a ordonat arestarea lui. Avea să ia nastere “unul dintre cele mai hotărâtoare evenimente ale întregului război”.
În noiembrie 1947, regele Mihai I a plecat la Londra, pentru a participa la căsătoria verişoarei sale, principesa Elisabeta (actuala suverană a Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord), şi apoi la Paris, unde, în urma convorbirilor cu liderii occidentali, suveranul român s-a convins definitiv că România a fost lăsată în sfera de interese şi de dominaţie a URSS. S-a reîntors în ţară la 21 decembrie, iar câteva zile mai târziu, la 30 decembrie, Mihai I a fost silit, prin şantaj şi ameninţare, de către autorităţile comuniste, să abdice. Mihai I a părăsit România, împreună cu mama sa, Elena, la 4 ianuarie 1948. A locuit o vreme în Marea Britanie, apoi s-a stabilit (1956) în Elveţia.