Ziua de 9 Septembrie în istorie

În 1878 pe baza propunerii Consiliului de Miniștri, domnitorul Carol I a adoptat titlul de “Alteță regală”, titulatură recunoscută ulterior pe plan internațional. 

În 1912 a fost dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare a lui Constantin Brâncuşi, şi primul monument al lui Brâncuşi din Bucureşti.

În 1919 Prințul Carol al II-lea părăsește frontul pentru a se însura cu Zizi Lambrino.

Bustul lui Carol Davila realizat de Constantin Brâncuşi

Acum mai bine de un secol, la 9 septembrie 1912 a fost dezvelit bustul generalului Carol Davila, fondatorul şcolii de medicină din România, realizat de Constantin Brâncuşi, singurul monument de for public al sculptorului amplasat în Bucureşti şi prima lucrare executată la comandă de marele sculptor.

Constantin Brâncuși a realizat bustul din ghips în primăvara anului 1903 și turnarea efectivă în broz a avut loc în anul 1912, așa cum se vede pe inscripția de pe spate care spune Turnătoria artistică din bronz V. V. Rășcanu & Comp. București, 1912, Ridicat de ofițerii sanitari în anul 1912. Sculptura aparținea în anul 1976 colecției Spitalului Militar din București. Ea a participat în anul 1976 la expoziția centenară de la Craiova și București. 

Bustul a fost instalat în curtea Spitalului Militar din București.

Istoricul și criticul de artă Barbu Brezianu a precizat că bustul realizat de Brâncuși nu ar fi fost pe placul comanditarilor sanitari și astfel s-ar explica decalajul dintre execuția ghipsului și cea a bustului din bronz. Din mențiunile pe care le-a făcut Ion Croitorul, colocatarul lui Brâncuși din anul 1903, reiese că artistul a părăsit România foarte supărat în acel an, pentru că nu-i fusese plătită lucrarea de militarii care i-o comandase.

În anul 1930, Institutul sanitar militar „General de divizie dr. Carol Davila” a comandat o copie în bronz a bustului lui Davila turnătoriei V. V. Rășcanu. În anul 1990, lucrarea originală a fost mutată în interiorul Muzeului Militar Național, iar în curtea Spitalului Militar din Calea Plevnei nr. 134, sector 1, a fost instalată o copie în bronz. 

Vizualizări: 1,199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: