Vremea chiar a luat-o razna! Inundații în Sahara

Inundațiile sunt un fenomen meteorologic rar în deșertul Sahara dar un astfel de fenomen extrem de sever a avut loc în sud-estul Marocului în cursul ultimei luni. Deșertul Sahara a fost inundat pentru prima dată în ultimii 50 de ani după ce, în doar două zile, precipitațiile abundente au depășit nivelurile anuale obișnuite în anumite zone. 

Pe lângă faptul că ploile au provocat inundații devastatoare, acestea au dus și la pierderea a 18 vieți și au transformat radical peisajul deșertic, unde, lacuri uscate de zeci de ani s-au umplut din nou cu apă.

Aceste precipitații au avut un impact devastator în mai multe regiuni din Maroc, în special în zonele aride din apropierea lacului Iriqui, care se află între orașele Zagora și Tata. Imaginile din satelit ale NASA au arătat că acest lac, care fusese uscat timp de jumătate de secol, s-a umplut din nou, un semn vizibil al schimbării dramatice a peisajului în urma ploilor abundente.

 „Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu am mai avut atât de multă ploaie într-un interval de timp atât de scurt”, a explicat Houssine Youabeb, un oficial al agenției de meteorologie din Maroc, subliniind cât de neobișnuită este această situație pentru o regiune caracterizată în mod tradițional de secetă extremă.

Aceste ploi torențiale au avut consecințe tragice în Maroc. Autoritățile au confirmat că 18 persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor, majoritatea fiind surprinse de creșterea bruscă a apelor în zonele afectate. Inundațiile au afectat, de asemenea, infrastructura locală, făcând drumurile impracticabile și izolând comunități întregi. 

În aceste regiuni, lipsa infrastructurii adecvate pentru gestionarea apelor a contribuit la amplificarea impactului inundațiilor, iar autoritățile locale au fost copleșite de amploarea dezastrului. Echipele de salvare și de intervenție au lucrat neîncetat pentru a ajuta persoanele afectate și pentru a restabili ordinea în zonele cele mai grav lovite.

Deșertul Sahara, cel mai mare deșert fierbinte din lume, care se întinde pe o suprafață de 9,4 milioane de kilometri pătrați și traversează numeroase țări din nordul, centrul și vestul Africii, este cunoscut pentru temperaturile extrem de ridicate și lipsa aproape totală a precipitațiilor. 

Galerie foto



Vizualizări: 590

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: