Vrea protecție socială pentru minerii care pleacă la pensie
Una caldă, alta rece pentru cei peste 13 mii de mineri și energeticieni din Gorj. Sindicatele au anunțat, după întâlnirea cu ministrul Energiei, că a fost majorat fondul de salarii și capitolul „facilități pentru angajați” cu peste 80 de milioane de lei. Veștile proaste sunt că va urma un plan de restructurare și, automat, disponibilizări, după cum susțin unii lideri de sindicat.
Nelu Roșca, de la Federația Națională Mine Energie, a explicat câți bani au fost adăugați la fondul de salarii. „S-a găsit soluția pentru a fi completat fondul de salarii. Pe lângă cei 5%, care reprezenta o sumă de 44 de milioane, încă 22 de milioane, ceea ce rezultă o creștere a fondului de salarii de 66 de milioane de lei, bani care sunt destinați creșterilor salariale. Pe lângă aceste sume care au fost alocate către fondul de salarii, am mai avut discuții și s-a acordat în plus față de 2019, o sumă de 14 milioane de lei la capitolul Facilități, care vor fi alocați în cele trei prime și tichete de masă, cotă de cărbune”, a declarat Roșca.
De cealaltă parte, compania va urma să treacă printr-un program de restructurare chiar din acest an. Acest lucru vine, la pachet, cu restructurări de personal, a mai adăugat Nelu Roșca, la Accent TV: „Producția de cărbune are o scădere de până la 18,4 milioane de tone de cărbune, o scădere de productivitate, o scădere de venituri. În condițiile astea, toți actorii, în special din mediul politic, evită să spună că, în anul 2020, vor fi impuse restructurări de capacități și de personal. Avem o perioadă de răgaz până când intră banii de pe Memorandum, de un miliard două sute de milioane de lei. Programul de restructurare nu se poate aplica până nu trec cele șase luni de zile care sunt de grație pentru returnarea acestui împrumut pentru că, numai în această perioadă de șase luni, acest ajutor de salvare pentru CEO poate fi declarat ajutor de stat. E clar că se va aplica acest plan de restructurare”.
Pentru cei care vor pleca din companie, sindicatele au solicitat ministrului Energiei să aibă și un plan de protecție socială. „În prima parte a lui 2020, vor veni copii, ucenici, dar oamenii vor pleca. Omul poate să plece la pensie numai dacă el își depune dosarul de pensie. Angajatorul nu are nicio pârghie să-l oblige să iasă la pensie. Problema este, ca protecție socială, cu ce vor pleca acești oameni. Se va discuta cu partenerul social și se va lua în calcul o protecție socială, asta ne-a spus domnul ministru”, a mai spus sindicalistul într-o interventie telefonică la Accent TV.