Victorie pentru Ţăpuş la Înalta Curte în lupta cu foştii securişti
Constantin Ţăpuş, electricianul de la fosta termocentrală Rovinari, a căpătat oficial recunoaştere în privinţa luptei sale împotriva comunismului. Instanţa supremă din România i-a dat în cele din urmă dreptate, după ce, ani de zile, acesta a menţinut vie flacăra amintirilor despre puţinii gorjeni care înainte de 1989 s-au opus unui sistem ale cărui orori nu sunt nici măcar acum pe deplin cunoscute.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul înaintat de acesta la o sentinţă a Curţii de Apel Craiova, care îi respingea solicitarea prin care el cerea să i se recunoască oficial calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă. Gorjeanul a fost anchetat înainte de 1989 de către fosta Securitate pentru faptul că asculta radio Europa Liberă şi le povestea colegilor săi lucrurile pe care le afla de la postul respectiv. Ţăpuş spune că doar după ce şi-a văzut dosarul de la Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor fostei Securităţi a putut dovedi că a fost anchetat de fosta Securitate. El afirmă că toate demersurile făcute de el în ultimii ani pentru a i se recunoaşte drepturile oferite de legislaţia românească au fost tărăgănate pentru că foştii ofiţeri de Securitate care l-au anchetat înainte de 1989 au rămas activi până la începutul anilor 2000, când au ieşit din sistem pensionându-se. "Eu am fost un simplu electrician şi, pentru că nu am avut bani, m-am luptat de unul singur prin instanţele din ţara asta ca să dovedesc aproape imposibilul. Îmi cereau dovezi pe care nu le-am putut procura până după 2000 pentru că legislaţia nu îşi dădea voie să ai acces la arhiva fostei Securităţi. Acum cred că am demonstrat ceea ce era de demonstrat, deşi destul de târziu", spune Ţăpuş.
Electricianul care încă este angajat al Complexului Energetic Rovinari nu uită însă de cheltuielile pe care le-a suportat în toţi aceşti ani de procese, precum şi de ochii frumoşi de care a avut parte de la cei care l-au anchetat înainte de 1989 şi care au rămas activi şi după Revoluţie. "Eu voi continua demersurile pentru ca ei să-mi plătească măcar cheltuielile de judecată. Cu unii m-am şi judecat, dar judecătorii le-au dat lor dreptate, dar cred că doar pentru că şi magistraţii proveneau tot din vechiul sistem şi nu aveau cum să vadă că dreptatea este de partea mea", spune Ţăpuş.