Rețetă aromată de dulceață de gutui tăiate în cuburi

Este sezonul gutuilor și este momentul perfect pentru a pregăti aromata dulceață care va face să nu îți fie dor de gustul lor pe timp de iarnă. Te poți bucura și mai târziu de aroma acestor fructe, conservându-le la borcan, sub formă de dulceață.

Gutuile sunt fructele vedetă ale toamnei, aromate și frumos colorate, pe care le poți include în mai multe preparate. 

Cea mai des întâlnită rețetă din cămara românilor este cea de gutui conservate pentru iarnă, sub formă de dulceață.

Ingrediente:

    1 kg de gutui tocate în cuburi

    sucul de la o lămâie

    900 gr de zahăr

    500 ml de apă.

Mod de preparare:

Începe cu pregătirea gutuilor pe care le speli bine cu partea abrazivă a buretelui de vase, le clătești și le ștergi. Pune apa într-o cratiță și adaugă sucul de lămâie. Taie gutuile în sferturi și îndepărtează-le cotoarele, apoi curăță-le de coajă, Taie feliile de gutui în cuburi mici și adaugă-le imediat în cratița cu apă și suc de 

După ce ai terminat de tăiat în cuburi toate gutuile, adaugă zahărul și pune cratița la foc de intensitate medie. Lasă gutuile să fiarbă până când se formează spumă deasupra. Îndepărtează spuma cu o sită deasă. Apoi, scurge cuburile de gutui într-o sită. Fierbe siropul din cratiță până când devine foarte consistent. Poți apela la testul picăturii pentru a te asigura că siropul este gata.

Când siropul pentru dulceață a devenit consistent, adaugă în el cuburile de gutui împreună cu siropul scurs de la ele. Mai fierbe dulceața pentru 10-15 minute, la foc de intensitate minimă.

Pregătește borcanele pe care le speli bine cu apă și detergent, le clătești și le scurgi. La fel procedezi și cu capacele acestora. Apoi sterilizezi borcanele împreună cu capacele și le umpli cât sunt fierbinți cu dulceața fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele, acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo până când se răcesc.

Așază-le frumos pe raftul din cămară, nu înainte de a le eticheta cu data preparării. 

Nu arunca cojile și cotoarele de la gutui. Poți prepara din ele rețeta de peltea de gutui. Este o rețetă de jeleu natural, numai bun pentru a glazura cu el prăjituri și torturi.

Vizualizări: 3,587

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: