„Ne trezim noaptea să ne uităm dacă a mai alunecat pământul“
Un deal din comuna Negomir a început să alunece, punând în pericol zece gospodării. Primarul Ion Gruiescu afirmă că alunecarea de teren se manifestă pe raza satului Artanu, distanţa dintre crăpăturile apărute în sol şi casele localnicilor fiind de doar câţiva zeci de metri. Prima casă a fost afectată dar autorităţile nu au bani să intervină. „Am ieşit din casă intr-o dimineaţă şi m-am uitat spre deal. Vedeam că un plop se mişcă şi mă gândeam cine l-a tăiat. M-am uitat mai bine şi am văzut că de fapt copacul venea cu pământ cu tot“, povesteşte un bătrân despre cum a început nenorocirea.
Edilul declară că alunecarea de teren avansează cu 4-5 metri pe zi, existând pericolul ca lucrurile să se agraveze odată cu venirea ploilor care sunt prognozate pentru următoarele zile. Gruescu spune că a cerut deja sprijinul autorităţilor centrale şi judeţene, Inspectoratul de Stat în Construcţii trimiţându-şi proprii reprezentanţi pentru a face o evaluare la faţa locului. Primarul din Negomir speră într-un ajutor financiar de la Guvern, el spunând că dacă lucrările de consolidare ar fi începute luna aceasta casele localnicilor ar putea rămâne întregi şi alunecarea de teren ar putea fi stopată la timp.
"Sper să fiu ajutat să nu ajungem în situaţia altor localităţi unde a fost nevoie de strămutarea celor care au rămas fără case. Au venit cei de la Inspecţia în Construcţii, au spus că vor face un raport, voi vorbi şi cu alţi factori în drept şi cred că în cele din urmă voi primi ajutorul necesar, ajutor care, de fapt, nu e pentru mine, ci pentru oamenii aceştia cărora le vine dealul peste case. Sper să găsim o soluţie până nu va fi prea târziu pentru că, la cum înaintează, dacă se menţine ritmul actual de 4-5 metri pe zi am mai avea mai puţin de o lună până să apară probleme grave la locuinţele din zonă", spune edilul din Negomir. Prima casă a fost deja afectată, dar nimeni nu are ce face. Proprietarul stă şi se uită cât mai are viitura până să îi ia casa. „Am auzit o bubuitură. Când am ieşit afară am văzut că mi-a crăpat casa în urma unei noi alunecări“, povesteşte proprietarul.
Oamenii dau vina pe defrişări
Primele care ar putea să o ia la vale o dată cu dealul sunt cele 10 case din apropiere. Până la ele mai sunt doar câţiva metrii. Viitura a început în urmă cu 2-3 săptămâni după ce s-au topit zăpezile şi a început să plouă. Pe deal nu mai sunt copaci pentru că au fost tăiaţi de-a lungul timpului. Localnicii spun că acesta este şi motivul pentru care pământul a început să fugă. „De vină pentru această nenorocire sunt localnicii care au tăiat pădurea. Acum natura se răzbună, iar noi nu avem ce face decât să suportăm consecinţele“, spune un localnic. Viitura a început din vârful dealului şi a ajuns acum aproape de case. Viile oamenilor sunt acoperite cu pământ. Tragic este că oamenii se aşteaptă din moment în moment să fie îngropaţi de vii. „Ne trezim noaptea să ne uităm dacă a mai alunecat pământul. De obicei noaptea înaintează viitura şi dormim cu frica în sân. Dacă suntem atenţi în fiecare noapte măcar avem timp să evacuăm casa“, spun oamenii cu lacrimi în ochi.