Urmează cel mai extins cod roșu de caniculă din istoria României!
Meteorologii au emis cel mai extins cod roșu de caniculă din istoria României. Acesta vine cu temperaturi de 40 de grade și este valabil în perioada 13 - 14 iulie.
Fenomene vizate de codul roșu de caniculă din perioada 13-14 iulie sunt: un val de căldură intens și persistent, caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Vor fi afectate zonele Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova.
În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice în zilele următoare. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor urma nopți tropicale. Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.
Temperaturile ridicate pot genera probleme de sănătate persoanelor sănătoase, populaţiei cu vârste extreme (copii şi batrâni), dar mai ales celor cu suferinţe cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice.
Protejați-vă și urmați câteva sfaturi pentru a trece cu bine peste această perioadă:
- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zonele umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);
- Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;
- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri calduţe;
- Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii);
- Evitaţi băuturile care conţin cofeină sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
- Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
- Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
- Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
- Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavostră;
- Persoanele care suferă diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;
- Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.
Dacă vă confruntați cu o situație de urgență nu ezitați să apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112!