Un rovinărean produce zahăr colorat pentru vata pe băț. Producția merge la export în majoritatea țărilor din Europa 

Un rovinărean reușește de mai bine de cinci ani să aducă zâmbetul pe față copiilor și să coloreze vata pe băț. Gorjeanul produce în laboratorul său zahărul colorat și susține că este singurul producător din România. O mare parte din cantitatea de zahăr colorat la Rovinari merge la export în Europa.




Povestea zahărului colorat a început acum șase ani, atunci când Ion Petrescu a decis să facă și producție pe lângă comerț. Din dorința de a veni cu ceva nou pe piața s-a gândit să producă coloranți pentru vata de băț. Cu o investiție minimă, dar cu multă speranță a început noua afacere, care din spusele rovinăreanului este unică în țară.


"Eu am făcut comerț imediat după Revoluție și în urmă cu șase ani am decis că este timpul să fac altceva, să produc ceva. Din această dorință mi-a venit ideea să fac acest zahăr colorat pentru vata pe băț. După multe studii, cu o investiție minimă am cumpărat un aparat de vată de băț și unul de popcorn și am început să experimentez. Și mi-a ieșit. Așa am trecut de la comerțul cu acadele la producție. Eu am 61 de ani și la vârsta mea trebuia să fac altceva, să vin cu ceva nou că să rezist in afacere să zic așa”, spune omul.


După ce a avut un produs finit de calitate, bărbatul din Rovinari a decis să-și facă propriul laborator, să se pună în legalitate și să dea drumul la producție.


"În acest moment sunt singurul producător de colorant din România la standardele europene. Respect legislația, am toate autorizațiile, deși a fost greu să le obțin, să autorizez laboratorul. M-am bătut cu cei care foloseau colorantul de pielărie pentru zahăr folosit la vata pe băț.  Ingredientul meu de bază este glucoza. A fost greu să mă autorizeze pentru că e strictețe mare cu acești coloranți. A fost greu până am răzbit cu legislația și până am ajuns la un produs finit”.


Ion Petrescu nu regretă decizie luată pentru că deși început a fost greu, acum afacerea merge ca pe roate. Are nu mai puțin de 3.000 de clienți și o mare parte din zahăr colorat produs la Rovinari merge la export.


"Am ajuns acum să vând la un singur client cât vindeam într-un an acum cinci ani. Dacă ar fi după piața de desfacere din Gorj aș muri de foame. În timpul verii cele mai multe comenzi vin de pe litoral, de la Constanța și o cantitate mare de zahăr colorat merge la export în Anglia, Polonia, Suedia, Norvegia, Portugalia, Franța. Clienții știu că eu și angajatul meu facem cel mai bun zahăr colorat, pentru că noi folosim cei mai "ortodocși" coloranți. La început am învestit sume modice în această afacerea, iar cu profitul făcut din zahărul colorat în cinci ani de zile, am investit 200.000 de euro într-un restaurant in Rovinari la care încă lucrez”.


Ca și planuri de viitor, rovinăreanul vrea să mărească treptat capacitatea de producție, însă este dezamăgit că nimeni din familie nu este interesat să învețe să conducă afacere peste ani. "Vreau să retehnologizez laboratorul, să măresc linia de producție, vreau să produc și siropuri, fac și acum dar mai puțin, și să mă extind și pe coloranți dar este destul de greu singur. Am cinci copii din trei căsnicii, dar niciunul nu are înclinație spre așa ceva, nu vor să învețe, să afle secretul zahărului colorat”.


Prețul zahărului colorat produs la Rovinari variază între 10 și 95 de lei în funcție de gramaj, culoare sau aromă. Pe lângă acest zahăr pentru vata pe băț, la Rovinari in laborator se produc și arome pentru momeala de pescuit dar și siropuri cu diferite arome.

Galerie foto


Vizualizări: 5,602

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: