Eugen și partenerii săi necuvântători. Povestea polițiștului care face echipă cu patrupedul Vass

Un polițist și un câine de urmă fac una dintre cele mai bune echipe din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj. Povestea lui Eugen Băleanu a fost prezentată într-un amplu material,  realizat de reprezentanții instituției.

Criminalistul Eugen Băleanu este unul din polițiștii gorjeni cu cea mai mare experiență în domeniu.

„Unul din oamenii care au făcut lumea mai bună prin legământul sacru de patrie, este Eugen, cu funcție de agent conductor câine, cu o carieră de peste 20 de ani în Poliția Română. 

Fiind un iubitor de animale, la propunerea șefilor ierarhici pentru a îndeplini funcția de conductor câine și de a lua în primire unul din câinii de serviciu ce erau atribuiți poliției, fără ezitare, Eugen a spus ,,DA!” și a participat la mai multe cursuri de formare a câinilor de serviciu în cadrul Centrului Chinologic Sibiu, pe diferite linii de muncă (patrulare și intervenție; detectare urme de miros uman; detectare tutun), bucurându-se de fiecare dată alături de camarazii săi patrupezi pentru reușitele pe care le-au avut în misiunile primite.

E bine de știut că în spatele fiecărei misiuni îndeplinite sunt mii de ore de antrenament și de activități pentru menținerea în formă a colegului patruped, ca rezultatele să fie cele dorite”, dezvăluie reprezentanții IPJ Gorj.

În momentul de față Eugen Băleanu face echipă cu Vass, patrupedul specializat în detectarea urmelor de miros uman. Polițistul gorjean spune că partenerii necuvântători pe care i-a avut i-au adus multe satisfacții încă de la începutul carierei sale. El își amintește cu drag câteva spețe care au avut o finalitate fericită atât pentru el, cât și pentru comunitate. Primul caz, pe care nu poate să îl uite a fost în anul 2014, când cățelul Puh abia absolvise cursul de detectare urme de miros uman și la prima participare de cercetare la fața locului a găsit persoana dispărută.

În seara zilei de 27 martie 2014, la ora 20:40, o femeie în vârstă de 64 ani, din oraşul Ţicleni, a sesizat organele de poliţie prin S.N.U.A.U. 112 despre faptul că în dimineaţa zilei respective, la ora 09:00, soţul său, în vârstă de 73 ani, a plecat de la domiciliu spre pădurea din apropierea locuinţei cu scopul de a culege plante medicinale şi nu a mai revenit până la momentul respectiv. Poliţiştii s-au mobilizat imediat şi, ajutaţi de jandarmi şi voluntari, au început să-l caute pe bătrân. În cel mai scurt timp a fost constituită o echipă operativă cu poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Ţicleni, Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi Serviciului de Criminalistică, fiind demarate activităţile de căutare şi scotocire în zona împădurită indicată, în vederea identificării persoanei dispărute. La aceste activităţi au participat şi lucrători din cadrul I.J.J. Gorj, precum şi voluntari. Vineri dimineaţa, în jurul orei 09:30, după mai bine de 12 ore de căutări, bătrânul a fost identificat de poliţişti cu ajutorul unui câine din cadrul Serviciului de Criminalistică specializat în identificarea persoanelor după miros, la aproximativ opt kilometri distanţă de locuinţa sa, într-o zonă împădurită, greu accesibilă. Puh, câinele polițist, de nici doi ani la vremea aceea, a reuşit să dea de urmă bătrânului.

,,E o muncă deosebită, diferită de orice alt domeniu. Ești mereu contra-cronometru și știi că fiecare secundă contează și face diferența între bucurie și tragedie. E ceva greu de explicat… E crunt sentimentul care îți tranșează tot corpul când îți sună telefonul la ora 2 dimineața și colegul de la Dispecerat te roagă să ajungi urgent, pentru că o persoană sau un copil nu a mai ajuns la domiciliu.

Ți-ai dori să nu se mai termine drumul și să nu dai ochii cu o mama îngrijorată sau o familie care deja așteaptă în prag cu lacrimi în ochi, văzându-te ca pe o ultimă speranță care îi poate aduce înapoi persoana iubită.

În timpul căutărilor, deja nu te mai gândești când ajungi tu acasă, ci că trebuie să te întorci cu persoana pe care o cauți. Când o găsești, sentimentul care te inundă este unul inexplicabil, de eliberare, de mulțumire sufletească și observând pe chipul familiei bucuria sau tristețea, nu poți rămâne indiferent și trăiești împreună cu ei acele sentimente, în funcție de situația pe care o întâlnești la fața locului”, a mai mărturisit Eugen, ca o concluzie după numeroasele misiuni la care a participat împreună cu patrupedul Vass.

Cele 6 picioare ale lor au cutreierat pădurile și dealurile Gorjului în lung și-n lat și au rezolvat sute de cazuri complicate, în care, de multe ori, părea să nu mai existe vreo speranță.

Galerie foto



Vizualizări: 1,231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: