Un profesor cu suflet, câţiva oameni darnici şi 150 de copii fericiţi!
Pârtia de la Rânca a fost aglomerată, joi, aproape ca într-o zi de week-end, după ce aici au ajuns încă de la ora 10.00 peste 150 de copii cu probleme speciale. Elevi cu toții la Centrul pentru Educație Incluzivă Târgu Jiu, pentru mulți dintre aceștia bucuria unei zile la munte a fost una de nedescris, mai ales că a fost pentru prima dată când au trăit o asemenea experiență. Dascălii copiilor cu dizabilități, dar și părinții sau însoțitorii acestora au descoperit că mulți dintre ei nu se dăduseră niciodată cu sania și așa au ajuns să organizeze o excursie despre care cei mici vor povesti multă vreme de acum încolo.
Excursia de o zi de la Rânca a devenit realitate pentru copiii cu dizabilități după ce, la o oră de limba română, o profesoară a Centrului de Educație Incluzivă Târgu Jiu a descoperit că elevii săi nu știau cum e să te dai cu sania, puțini fiind cei care avuseseră parte de o astfel de experiență. Simona Sgondea – consilier educativ la CEI Târgu Jiu – le vorbea elevilor despre „Iarna pe uliță” a lui George Coșbuc, în lipsa unei experiențe proprii, multora fiindu-le foarte greu să își dea seama despre ce poate fi vorba în poezia respectivă. „Eram la o oră de limba română. Învăţam copiii „Iarna pe uliță” de George Coșbuc și i-am rugat copii să povestească o întâmplare hazlie de la săniuş. Am constat că mai bine de jumătate dintre ei nu s-au dat niciodată cu sania. Mi s-a părut foarte trist. Atunci ne-am organizat foarte repede, prin asociaţia cadrelor didactice, și am oferit acest mărțișor pentru toți copiii. Tuturor le sticlesc ochii în cap de bucurie”, a spus consilierul educativ Simona Sgondea.
Un fapt banal, o bucurie uriaşă
Pentru elevii cu probleme speciale bucuria a fost una uriașă. Pârtia din Rânca a fost pentru câteva ore una a unor copii veseli, care au reușit în acest timp să uite de necazurile lor și să descopere ce înseamnă să te dai cu sania. „E super mișto, chiar îmi place, e de-a dreptul minunat. Sunt pentru prima dată la munte și am multe emoții. Mai e și de 1 Martie un cadou foarte frumos”, spune Aurelia Uscătescu, unul dintre copii urcați la munte.
O parte dintre ei au venit împreună cu părinții, iar acolo unde a fost vorba de frați pentru părinți ziua a fost una extrem de complicată. „Eu sunt cu Elena și Alex, amândoi sunt autiști și amândoi se bucură foarte mult. Mulți nu au fost aici la munte vreodată și toți se bucură de ce e aici. Trebuie să fim cu ochii în șase, nu în patru, pentru că trebuie să avem grijă de ei, dar cel mai important este că acum sunt cu toții fericiți”, a spus unul dintre părinți.
Cabanierii au dat o mână de ajutor
La prânz, toți copiii au avut parte de o masă gratuită la pensiunea deținută de Constantin Pănescu. Șeful cabanierilor din Rânca a mai făcut astfel de acte caritabile și cu alte ocazii, cu două săptămâni în urmă fiind organizată prima olimpiadă pentru copii cu dizabilități din Oltenia, el suportând costurile cu masa și cazarea. Copiii au avut parte de un meniu bazat pe ciorbă, friptură și desert, dar cel mai mult a contat pentru ei faptul că au avut ocazia să ajungă pe pârtie. „Noi am aflat că mulți dintre ei nu s-au dat cu sania vreodată și ne-am gândit să le oferim această bucurie, mai ales că nu știm cât va mai fi vremea foarte bună. E o activitate educativă din care sperăm ca toată lumea să aibă de câștigat. Ne străduim să le creăm cele mai bune condiții pentru că au nevoie de afecțiunea noastră, de sfaturile noastre, să își dezvolte niște aptitudini de socializare, de întrajutorare, de a folosi anumite echipamente, cum e chiar sania. Școala noastră e o unitate de învățământ care școlarizează copii cu dizabilități intelectuale. Nu pot fi copii ai școlii dacă nu au un certificat într-un tip și grad de dizabilitate. E singura unitate de învățământ special din Gorj”, a declarat Nicu Baiu, directorul CEI Târgu Jiu.
Transportul copiilor s-a făcut cu ajutorul a patru autocare pentru care șeful Secției Drumurilor Naționale Gorj, Ion Tudor, a făcut demersurile de rigoare pentru a li se permite accesul până în stațiune. Până acum doar microbuzele urcau dincolo de zona Novaci, dar turismul presupune inclusiv deplasarea cu autocare, lucru care va fi posibil și pentru zona Rânca. „Condițiile de drum au fost foarte bune, în unele zone am acționat preventiv cu material antiderapant. Ne bucurăm și noi de bucuria copiilor. Noi am propus ca de azi să se ridice restricția de 5 tone de acces pe DN 67 C până în stațiunea Rânca. La comandamentul IPJ Gorj noi am făcut această propunere, dar drumul pe Transalpina dintre Rânca și Obârșia Lotrului rămâne pe mai departe închis”, a menționat Tudor.