Micul matematician din Brăneşti va pleca din România. Motivul!

Tudor Păişanu are doar 13 ani dar este cunoscut în toată ţara pentru faptul că la o vârstă aşa de fragedă este deja coautor al unei culegeri de matematică. A făcut primele clase în comuna natală Brăneşti din judeţul Gorj, a continuat la Filiaşi, apoi la un centru de excelenţă din Craiova, iar acum este bursier al Liceului Naţional Teoretic din Bucureşti. Drumul îl va duce dincolo de graniţele României, după cum spune chiar el. „Aici valorile nu sunt apreciate”, este explicaţia lui Tudor.

Tudor Păișanu poate fi considerat un mic geniu, dacă ținem cont de cunoștințele de matematică pe care le-a dobândit în ultimii ani și care l-au făcut să spere că va deveni unul dintre viitorii olimpici ai României. Acum este elev în clasa a șaptea, iar materia pe care trebuia să o studieze la școală el a parcurs-o încă de vara trecută, după ce a obținut o bursă la Liceul Național Teoretic din București. Din peste 180 de concurenți doar el și o fată de la Tulcea au primit bursa care le asigură toate cheltuielile de care au nevoie în capitală pe perioada studiilor.
Tudor este elevul care în ultimii ani a câștigat cam toate concursurile de matematică de prin Oltenia, el mărturisind că așa cum a plecat din Brănești pentru a studia la București, așa va părăsi și România la un moment dat pentru a merge acolo unde valorile sunt apreciate la adevărata lor valoare. „Primii ani de școală i-am făcut aici în sat, iar apoi m-am mutat la Filiași și în cele din urmă la Craiova, unde există un centru de excelență, care m-a luat în rândurile sale. Anul trecut am aflat de bursa de la București, erau doar două oferite în toată țara, și am zis să încerc și eu. Au venit aici la noi acasă, mi-au dat probleme de rezolvat și am fost declarat câștigător. Acum am condiții excelente de învățat, este exact ce îmi doream. Profesorii rămân inclusiv în pauze cu mine dacă e vreo problemă mai grea și trebuie să o rezolvăm. Vara trecută, după ce am aflat că am câștigat bursa, am lucrat singur toată materia de a șaptea, inclusiv pentru olimpiadă. Îmi place matematica pentru că îţi dezvoltă logica, gândirea și te ajută în viață. La finalul studiilor aș vrea să plec din România pentru că aici valorile nu sunt apreciate. Țelul meu este să ajung la Cambridge”, spune adolescentul din Brănești.

Fratele îi calcă pe urme
Anul trecut i-a mai adus acestuia o satisfacție, în afara bursei câștigate pentru București. Un fost profesor de-al său din Craiova, plecat în Canada, l-a acceptat în echipa care a scris o culegere de probleme pentru olimpici și, astfel, Tudor a devenit co-autor al unei cărți faimoase printre cei care iubesc matematica. „Cu domnul profesor Nicolae Ivășchescu am păstrat legătura pe internet, mai ales că am învățat matematică după culegerile dumnealui. Mi-a propus să fac o culegere împreună cu dumnealui și așa am ajuns vara trecută să rezolv toate problemele de la olimpiadele din 2016 din țară. Apoi am făcut culegerea, ceea ce mă bucură foarte mult. Acum am ajuns să fac un an în plus, adică materia de clasa a opta, doar de plăcere. La liceu am și colegi mai mari care îmi cer ajutorul”, declară Tudor, care își ajută inclusiv prin telefon și fratele, pe Paul, un puști de clasa a patra pasionat și el de matematică.
Părinții celor doi băieți lucrează în propria lor fermă, unde au grijă de circa 100 de vite. Afacerea nu e una profitabilă, dar niciunul dintre ei nu se mai gândește la propriile greutăți atâta timp cât Tudor e apreciat pentru cunoștințele pe care le are. „Au fost momente în care ne făceam griji pentru el pentru că era vacanță și el lucra 10 ore pe zi. Nu se juca, nu se odihnea până nu rezolva problemele și normal că îți pui unele semne de întrebare ca părinte”, spune Ramona, mama băiatului. „Când eram elev și mie îmi plăcea matematica, dar nu atât de mult. Oricum, ce e acum la școală mi se pare foarte greu. Sunt mândru însă de băieții mei pentru că am vrut să le ofer o educație cât mai bună. La amândoi le-am vorbit despre faptul că e nevoie de multă muncă și seriozitate și cred că acum încep să apară și roadele”, povestește și Marian Păișanu, tatăl lui Tudor și al lui Paul.

Vizualizări: 3,009

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: