În beznă, de-o viață! La doi paşi de Târgu Jiu...
Situație mai rar întâlnită la doi pași de Târgu Jiu, la Bălănești, unde o bătrână de 78 de ani și-a trăit toată viața la lumina lumânării. Femeia are o pensie de CAP și tocmai de acea nu și-a permis niciodată să își racordeze casa la rețeaua de electricitate. Ar trebui să pună deoparte pensia pe multe luni din an pentru a plăti doar taxa de branșare, lucru imposibil. Maria Găvan are doi copii, plecați însă în lumea largă, la casele lor, care au uitat-o de mult. Bătrâna locuiește singură de 22 de ani, de când i-a murit soțul. Casa veche în care stă e destul de șubredă, iar ea trebuie să se descurce așa cum poate.
„A fost o perioadă în care am avut gaz. Foloseam lampă pe gaz, dar am trecut la lumânări pentru că gaz nu a mai fost la vânzare. Așa mă pătimesc. Merg la magazin și cumpăr lumânări”, spune bătrâna, care menționează că nu cumpără de la biserică întrucât acestea sunt mult mai scumpe. „Popa le vinde scump, că vrea să strângă bani. Iau de la magazin că acolo sunt mai ieftine”, declară femeia. Ea povestește însă că reușește să mai și citească la lumina lumânării, în ciuda vârstei înaintate și a ochelarilor pe care îi folosește pentru a vedea mai bine. De pe masa în care ține punga cu lumânări scoate o cărticică de rugăciuni pe care e imprimat chipul lui Arsenie Boca. Seara își spune rugăciunea din cărticica respectivă și speră ca a doua zi să se trezească sănătoasă.
Maria Găvan nu e complet ruptă însă de realitate. Aproape în fiecare zi, când se lasă întunericul, merge la un bar din apropierea casei unde are posibilitatea să privească și ea la televizor. Stă o oră – două, cât să se pună la curent cu ultimele știri din țară și din lume, după care revine în casa care, culmea, e situată vizavi de fostul sediul al Primăriei Bălănești.
Autoritățile locale îi promit femeii ajutor pentru a avea și ea curent până la sărbătorile de iarnă. Elvira Hornoianu se ocupă de Asistența Socială în cadrul Primăriei Bălănești și spune că încă din primăvară autoritățile locale au făcut demersurile pentru ca locuința să fie racordată la rețeaua de electricitate. „Așteptăm rectificarea bugetară pentru a aloca și suma necesară acestui proiect, dar încă din februarie au fost inițiate demersuri. Cei de la CEZ au și venit și au făcut măsurătorile aici și sperăm ca mamaia Maria să aibă curent în casă până de sărbători”, spune asistenta socială.
Taxa de branșare și operațiunile pe care le presupune introducerea energiei electrice în locuința Mariei Găvan ajung la vreo 3000 de lei, sumă de care, evident, bătrâna nu dispune. Ea ar putea avea însă televizor imediat după ce va avea casa racordată la rețeaua electrică. „Sunt oameni care au spus că îmi dau și două televizoare, numai să am eu curent să le bag în priză. Aș vrea și eu ca de Revelion să nu mai fiu singură, să am și eu un televizor la care să mă uit până m-o lua somnul”, spune bătrâna.
Deocamdată ea nu se gândește și la un frigider pentru că frigul de afară o ajută să își păstreze mâncarea mai mult timp. „Nu gătesc mult. Fac atât cât să mănânc eventual de pe o zi pe alta. Pun oala cu mâncare jos, în camera cealaltă, în care nu fac focul și acolo se păstrează bine. Pe mine atât m-ar interesa, să am un bec pe care să îl aprind și un televizor care să mai îmi țină de urât”, afirmă bătrâna, care promite că va face economii din pensia sa pentru a putea apoi să își plătească facturile lunare atât de la electricitate, cât și un eventual abonament la rețeaua de cablu tv.