Avram Iancu a reușit să traverseze Canalul Mânecii! Fără costum de protecție!

Eforturile depuse de sportivul din Valea Jiului pentru a traversa fără costum de neopren Canalul Mânecii au fost în sfârșit încununate de o reușită pe care acesta o aștepta de câțiva ani. Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani care s-a antrenat la începutul verii și în apele Jiului, în zona Pieței Centrale din municipiu, a devenit primul român care a reușit traversarea Canalului.

Avram Iancu a primit felicitări inclusiv din partea autorităților de la Târgu Jiu, viceprimarul Adrian Tudor fiind cel care l-a încurajat mereu în demersurile sale. Tudor a fost alături de Iancu mai ales după ce acesta a declarat public faptul că susține campania de donații pentru „Cumințenia Pământului”. Sportivul a militat constant pentru a-i convinge pe români să doneze printr-un SMS câte 2 euro necesari strângerii milioanelor cu care Guvernul să poată cumpăra opera lui Brâncuși. Anterior, în iunie, Iancu a înotat la Târgu Jiu nu mai puțin de 11 ore pentru a ajuta fetița unor gorjeni care are nevoie de ajutor medical în străinătate, reușita sa bucurându-i acum și pe părinții micuței.

18 ore de înot

După ce în iulie și la începutul lunii a stat câteva săptămâni în Dover, Anglia, pentru a prinde „fereastra” favorabilă la care îi dădeau dreptul cei care omologhează astfel de traversări, Iancu a fost nevoit atunci să revină acasă mâhnit că nu a putut să intre în apă decât pentru antrenamente. S-a întors acasă cu gândul la „planul B” despre care nu a vorbit mai deloc în public, zilele trecute el revenind în Anglia pentru a-și duce la bun sfârșit obiectivul pe care și l-a propus cu mai mulți ani în urmă. Luni dimineață, cu puțin înainte de ora 8, Iancu a intrat în apa rece din Canalul Mânecii și a început să înoate cu speranța că multe ore mai târziu va ajunge pe malul francez, lucru care s-a și întâmplat. A fost nevoie de 18 ore de înot fără întrerupere pentru a putea să ajungă de partea cealaltă a Canalului, cursa nebună a lui Iancu terminându-se în jurul orei 2, marți dimineața. Sportivul a fost însoțit permanent de un echipaj englez, cel care îi omologhează reușita și care, contra unei taxe de câteva mii de lire, îi oferă și primul ajutor în caz de nevoie. Pe contul său de Facebook, Iancu a publicat traseul pe care l-a parcurs, distanța aproape dublându-se din cauza curenților care l-au purtat kilometri întregi în stânga sau în dreapta traseului pe care îl avea de urmat. Sportivul a rezistat însă eroic, iar după 18 ore a dovedit tuturor că anii de antrenamente, de sacrificii și de speranță nu au fost zadarnici.

Aşteptat cu şampanie

Iancu a fost adus înapoi pe malul englez de echipajul care l-a însoțit, sportivul fiind epuizat fizic. A reușit cu ultimele resurse pe care le mai avea să zâmbească lângă o sticlă de șampanie cu care a fost întâmpinat de puținii români care i-au fost alături în acele momente, după care a cerut să fie lăsat să se odihnească, pentru a-și încărca „bateriile”. În cursul zilei de ieri a primit însă sute de mesaje de felicitare atât pe telefonul mobil, cât și pe rețelele de socializare, reușita sa venind într-un moment în care puțini mai sperau la așa ceva, mai ales că vara era trecută, iar sportivilor li se permite să își riște viața într-un astfel de efort doar până la începutul lui august.

Vizualizări: 685

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: