Povestea Ansamblului Profesionist ”Doina Gorjului”, la Accent Tv
Ansamblul Profesionist ”Doina Gorjului” este instituția de cultură prin intermediul căreia județul Gorj a devenit recunoscut pe plan muzical atât în țară, cât și peste hotare. Este emblema județului și puțină lume știe câte ore de muncă se află în spatele unui spectacol de succes, dar mai ales puțină lume cunoaște condițiile total nepotrivite în care se antrenează dansatorii Doinei Gorjului. Cu un sediu care se prăbușește de la o zi la alta și cu o finanțare nu tocmai îndestulătoare, Doina Gorjului încă se mai află în topul muzicii populare din România.
”Doina Gorjului” înseamnă pentru mulți dintre noi muzică, dans popular și soliști de renume. Puțini cunosc însă că în spatele succesului se află ore în șir de repetiții, nopți pierdute și poate dureri îngrozitoare. Gheorghe Porumbel este directorul Ansamblului Profesionist ”Doina Gorjului” din 2004. A preluat ansamblul după moartea profesorului Liviu Dafinescu, în timpul căruia grupul artistic a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă.
Porumbel vorbește astăzi despre o Doină a Gorjului care încă se mai face auzită. ”Doina Gorjului poartă pe umeri o povară a 58 de ani de existență, o povară plăcută, demnă de vârsta respectivă, fiindcă întotdeauna greutățile sunt inerente, mai ales că noi zicem că dintotdeauna Doina Gorjului a fost ca o familie, așa că și la noi sunt momente critice, dar pe care le depășim”, a spus Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Profesionist ”Doina Gorjului”.
Valeriu Saraolu este coregraful ansamblului, este omul care reprezintă o generație de aur în rândul dansatorilor de muzică populară și este omul care pune în scenă peste 30 de suite din toate regiunile etnofolclorice ale țării. Fără talent și pasiune, niciun dansator nu ar putea să facă față ritmului de muncă, spune acesta. La fel se întâmplă și cu orchestra Ansamblului Profesionist, orchestră coordonată de Laviniu Păducel.
Responsabilii acestui grup încearcă să formeze încă de pe acum o pepinieră de mici soliști, dansatori și instrumentiști din care mai târziu să se aprovizioneze marele ansamblu. Povestea ”Doinei Gorjului” o aflați vineri, începând cu ora 19.00, la Accent Tv, în emisiunea ”Despre noi, oamenii”.