Un concurent de la MasterChef are un proiect culinar pentru Gorj. Povestea începe cu moș Matei

Un concurent al emisiunii MasterChef de la Pro TV lucrează de aproximativ 10 ani la un proiect culinar de suflet, dar și de promovare a județului Gorj. Mai mult decât atât, transformă casa bunicului într-un punct gastronomic local, unde va pregăti rețetele tradiționale ale bătrânelor din satul copilăriei, folosind doar produse din gospodăria localnicilor.
Cristian Șorop, cel care a participat la MasterChef, a gătit într-un clip de prezentare al județului Gorj și a încântat papilele gustative ale turiștilor care au trecut pragul Conacului Olarilor de la Baia de Fier. Acesta va aștepta oaspeții Acasă la Moș Matei. Vorbim despre un proiect de suflet care se îmbină perfect cu pasiunea pentru arta culinară.
"Totul a început când aveam 10 ani, iar bunicul meu, Moș Matei, mi-a spus chiar în anul în care a murit: Cristiane, să nu lași să se ducă dracu’ casa asta pe care am construit-o cu mâinile mele. Am înțeles mesajul atunci, nu m-am îndepărtat de idee și am început să restaurez. Am conservat tot ce s-a putut din casa bunicului. Pivnița și grajdurile, primite ca zestre de bunica, vor fi, de asemenea, puse în valoare", povestește Cristian Șorop.
În proiectul gastronomic sunt implicați și producătorii locali din comuna Scoarța, în special cei din satul Copăcioasa, unde a locuit cândva Moș Matei.
"Am vorbit cu toți vecinii din vârful dealului pentru a-i atrage în acest proiect. Unii au stupi, alții au legume în solar, alții cresc păsări, unii au ouă, alții cresc animale. I-am contactat pe toți pentru a-mi asigura materia primă. Experiența dobândită la MasterChef, cursurile și participarea la proiectul TV de promovare a gastronomiei din Gorj m-au făcut să pun în valoare viața înaintașilor noștri, dar mai ales mâncarea de pe vremuri. Lucrez la acest proiect de aproximativ 10 ani, timp în care am reușit să vorbesc cu femeile în vârstă din sat și să iau de la ele rețetele de post, de sărbătoare, de zi cu zi, care se preparau în gospodărie. La punctul gastronomic local Acasă la Moș Matei vor fi în meniu ciorba de ceapă, ostropelul de fasole – un fel de supă-cremă de fasole acrită cu oțet din vin, boban bătut (pe care studiez cum să-l cultiv), mălai cu pătlăgele zdrobite pe deasupra, lipie coaptă pe viță de vie, cozonac aromatizat cu mușcată creață. Vom avea și pulpă de porc afumată timp de șase luni, cârnați trandafiri și untură legată. Acestea sunt doar câteva dintre rețetele vechi culese din sat. Să nu uităm și de meșteșugul preparării mezelurilor artizanale și afumăturilor", a mai spus Cristian Șorop.
Acasă la Moș Matei nu va fi doar un loc unde bucatele tradiționale ne vor aminti de vremurile trecute, ci și un spațiu de promovare a tradițiilor, meșteșugurilor și obiceiurilor gorjenești.
"Hambarul nu va fi doar un spațiu de servit masa pe timp de ploaie sau vreme rea, ci va găzdui expoziții artistice inspirate din arta populară, expoziții de costume populare, expoziții ale meșterilor populari, precum și o expoziție de fotografii vechi, în special din comuna Scoarța".
Proiectul Acasă la Moș Matei este realizat cu fonduri europene, iar valoarea investiției se ridică la 100.000 de euro.
Vizualizări: 1,327
Distribuie Trimite pe WhatsApp