(închide)

Un loc mlăștinos și mărăcinos a devenit un spațiu de evenimente "altfel”. Căsuța din copac este atracția locației

Trei brațe ale Jaleșului și-au dat întâlnire la Hârgot Estate, în Arcani. Hârgot Estate este acum un spațiu de cazare și de evenimente altfel, însă demult era proprietatea unei familii înstărite. Familia Hârgot, un pilon în comunitate. Acum zeci de ani acolo era o mlaștină, devenit un loc de întâlnire pentru familia Ardereanu și prietenii. Ioana Ardereanu își amintește că locul era plin de mărăcini și că multe zile libere nu mai erau libere. Cu toții veneau să scoată la lumină poiana din mijlocul Jaleșului. Tot acolo are cele mai frumoase amintiri, zburdând ore întregi alături de alți copii. Iar acum, în locul copilăriei, Ioana Ardereanu construiește o afacere, un spațiu de cazare și evenimente diferite. Și se construiește și pe ea, antreprenor în devenire. Pe 22 februarie, Hârgot Estate găzduiește un eveniment, înscrierile sunt încă deschise.


A păstrat numele vechii familii pentru că și-a dorit să le calce pe urme, nu să-i înlocuiască. 

Ioana Ardereanu, managerul Hârgot Estate, simte că și familia ei ajută comunitatea dezvoltând mai multe afaceri în comună, iar angajații lor sunt din Arcani: "Înainte să fi fost mlaștină, din ce cunoaștem noi, sunt niște mențiuni interesante conform cărora familia Hârgot, care era din Mehedinți, avea locul acesta în arendă. Ei ca familie au fost piloni aici comunității, susțineau comunitatea, au fost implicați și în ctitorirea bisericuței. Am văzut și eu când am făcut botezul că în biserică este portretul lor, familia Hârgot. Și ei au susținut comunitatea, cum și noi încercăm, pentru că noi încercăm să angrenăm oamenii de aici. În afară de două persoane, restul sunt din comuna Arcani. E mare lucru să știi că i-ai ținut aici și nu au plecat în străinătate".

Capacitatea de cazare este de 4 camere, iar la evenimente pot participa circa 100 de persoane. Își dorește să rămână un loc unde pot fi făcute evenimente relativ mici. Primul eveniment de la Hârgot a fost al Ioanei, botezul bebelușului și cununia civilă. 


În timpul interviului, Ioana a programat o discuție cu o persoană care locuiește în Kent. De fapt, mai mereu e așa. Clienții sunt oameni cu origini în Gorj, dar care locuiesc fie în alte orașe din țară, fie în străinătate. 


Când are un eveniment depune mult efort. În ziua evenimentului nu poate nici să mănânce sau să bea apă, până nu vede că totul e bine. Înainte de eveniment face cumpărăturile, produse de cea mai bună calitate, și ajută inclusiv la aranjamente.


Ioana se ocupă de locație de aproape doi ani, de când se numește Hârgot Estate, însă zeci de ani era doar locul unde părinții ei își găseau liniștea după o săptămână aglomerată: „Părinții mei căutau un loc unde să aibă liniște, să se retragă la sfârșit de weekend și au găsit locul acesta care era ca o mlaștină, fiind cele trei brațe, mereu se inunda. Veneau weekend de weekend si făceam curățenie, era plin de bălării. Era și un prilej să se întâlnească cu prieteni la iarbă verde. Totul e construit în timp. A fost simțire. A simțit că trebuie să pună planta acolo, acolo a pus-o. La fel și cu casa, a venit ulterior pentru că au vrut să petreacă și noaptea aici". 


Căsuța din copac, un element de atracție din locație, a fost construită de tatăl ei pentru ea și sora ei. Acum ea va fi transformată în spațiu de cazare.

În construirea afacerii de organizare de evenimente, o ajută experiența pe care a avut-o la universitate în Marea Britanie, unde a studiat, însă mai mult o ajută bălăceala în piscina din ciment, de la Aracani. Ori cele în care ai ei o puneau să facă diverse munci la piscina Aprilia. Ca să o responsabilizeze. Din Anglia, sau poate de la tatăl ei, Ioana a luat ideea că nu poate să facă ceva de două ori, că trebuie să inoveze, că trebuie să fie altfel. Diferit. 

Astfel că atunci când oamenii vin să își programeze un eveniment la Hârgot Estate, Ioana le spune: "Tu poți să faci orice-ți dorești, de la mâncare la băutură și aranjamente. Orice". În timp s-a format un profil de client, iar Ioana are niște reguli: folosește „cea mai bună resursă umană și cea mai de calitate materie primă. De-a lungul timpului, Hârgot Estate a rămas un loc pentru familii. "Mai primim cereri prin care ne cer after party și menționează că au nunta cu o zi înainte nunta cea mare, 2-300 de invitați, și a doua zi vor ceva restrâns în familie. Asta mă duce cu gândul că este un loc pentru familie. Îmi place să cred că facem lucrurile altfel. Eu când fac un eveniment nu pun pe masă ce nu aș pune pentru mine. Când o fac o fac cu gândul că eu am evenimentul respectiv".


Cât despre planurile locației pentru evenimente, Ioana mai mult simte. Cam așa a fost și cu întoarcerea acasă. "Dacă mă întrebai dacă vreau să mă întorc în România ziceam "Doamne ferește". Nu a fost raționament, a fost simțire. Sunt foarte apropiată de familia mea, la fel și soțul meu. Nu e ceva rațional în spate. Nu era mai bine acolo din punct de vedere sentimental. Veneam acasă și când ateriza avionul, pe lângă aplauzele acelea, uneori stewardesa avea un mesaj: Și pentru cei care nu ați mai fost de foarte mult timp acasă, bine ați revenit. Goosebumps (n.r- piele de găină). Am știut că nu, nu pot să stau departe”, a povestit Ioana. Tot cu emoții.

Ioana poartă o mare recunoștință familiei sale, care o sprijină în această afacere, la fel ca în toate planurile ei. 

"Părinții mei mi-au oferit șansa să fac lucrurile pe care le fac acum. Nu neapărat că a fost un simț al datoriei să vin să-i ajut, dar mi-am dorit eu. De mică m-au implicat, vară de vară eu am lucrat la piscină. Am șters mese, am spălat vase, am servit la bar, am făcut ce era nevoie. Ce fac acum e rezultatul tuturor verilor pe care le-am petrecut acolo.

Nu aș fi crezut. Verile alea lungi, hai că e aglomerat, trebuie să ne ajuți în bucătărie… Nu am zis niciodată nu, probabil și educația pe care am primit-o că trebuie să înveți ce e munca, să te responsabilizezi. Nu pot să spun că mi-a displăcut total. Am învățat multe lucruri de la oamenii cu care am lucrat ca echipă". 


Își dorește ca locul să poată oferi un sejur complet. "Mi-e frică să visez că ori visez prea departe și mă gândesc: cine sunt eu să-mi permit să visez că peste ani de zile o să fie aici un adevărat estate, să rămânem cu aceleași valori, să aducem lucruri nemaivăzute la noi. Mi-aș dori să rămână la fel de natural. Să venim cu anumite servicii pe care nu le avem, un centru SPA, să oferim clienților să aibă un sejur complet. Pe partea de cazare îmi doresc să oferim un sejur complet, relaxare, activități, mâncare, experiențe culinare. 

Pe partea de evenimente este ceva ce mi-am dorit de foarte mult timp, e un singur loc în țară unde e așa. Nu știu când se va întâmpla, dar eu o să muncesc să se întâmple. O țin pentru mine până o mai coc". 

Galerie foto







Vizualizări: 1,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: