Indemnizații de conducere și drepturi salariale acordate ilegal la o primărie din Gorj

Primarul, viceprimarul și secretarul unei primării din Gorj au primit, timp de două luni, sume mai mari de bani din cauza unei erori de calcul care a produs un prejudiciu de peste 9.000 de lei bugetului local. De asemenea, mai mulți funcționari publici din cadrul aceleiași primării au beneficiat de drepturi salariale mai mari decât cele prevăzute de lege. Aceștia au fost pontați în zilele nelucrătoare, acumulând mii de ore lucrate ce au fost plătite ilegal.
Aceste nereguli au fost depistate la Primăria Câlnic în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi Gorj.
"S-a constatat majorarea nelegală a cheltuielilor de personal raportate în situațiile financiare ce vizează cheltuielile cu indemnizațiile celor doi demnitari și a secretarului comunei și contribuțiile sociale aferente, precum și cheltuielile cu contribuția asiguratorie de muncă raportate în situațiile financiare, au fost majorate cu suma de 9.154 lei (8.640 lei indemnizații demnitari și 514 lei secretarul comunei) ca urmare a stabilirii eronate a cuantumului acestora în lunile martie și aprilie 2023, bugetul local fiind prejudiciat cu această sumă." – se arată în raportul Curții de Conturi.
Probleme au fost identificate și în acordarea unor sporuri pentru funcționarii din Primăria Câlnic implicați în implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.
"S-a depistat acordarea și achitarea nelegală, în perioada martie-decembrie, a unor majorări salariale, reprezentând sporuri în procente cuprinse între 10% și 30% din salariile de bază personalului nominalizat în echipele de implementare a două proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Majorările acordate sunt în procent superior celui corespunzător numărului de ore efectiv lucrate lunar pentru activitățile derulate, ca urmare a faptului că au fost acordate și plătite ore pontate în zile nelucrătoare (sâmbăta și duminica) pentru a se ajunge la majorarea maximă prevăzută de norma legislativă. Din pontajele întocmite de către managerul de proiect, rezultă că în perioada martie 2023 - decembrie 2023 au fost efectuate un număr de 3.284 ore în zilele de repaus săptămânal. Analiza noastră a evidențiat utilizare nelegală de către beneficiari a fondurilor publice alocate/realizate. Situația constatată impune intensificarea măsurilor de monitorizare și control pentru a garanta o bună gestiune a fondurilor publice, conform cerințelor specifice legislație.", se arată în raportul.
Inspectorii Curții de Conturi au dispus stabilirea întinderii prejudiciului și adoptarea unor măsuri de recuperare a acestuia, inclusiv a majorărilor de întârziere, calculate din momentul efectuării plății și până la recuperarea integrală. Data limită pentru recuperarea prejudiciului este 31.12.2025.
Vizualizări: 1,510
Distribuie Trimite pe WhatsApp