Marioara Băbu dezvăluie rețeta ei de balmoș de la stână
Pe Transalpina sau Drumul Regelui, aşa cum este cunoscută şoseaua unde norii îmbrăţişează munţii, o straşnică femeie reuşeşte să-i facă pe oameni să vină pentru preparatele culinare tradiţionale pe care le face la Stâna Ștefanu, dar și la punctul culinar pe care îl deține la Novaci. Marioara Băbu a primit în 2022 distincția de "Tezaur uman viu", distincţie pe care a dobândit-o datorită păstrării şi promovării obiceiurilor strămoşeşti și în special a rețetelor tradiționale.
Născută într-un sat de sub munte, în Valea Jiului, la intrarea pe Cheile Jieţului spre Obârşia Lotrului, din părinţi tot crescători de animale, Marioara Băbu, duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile şi promovează tot ceea ce înseamnă viaţa la stână, cu greutăţile, dar şi cu satisfacţiile ei.
Într-un interviu ne-a spus cu lacrimi în ochi că îi este dor de munte, un dor nebun după stâna pe care o are acolo. Acum pe perioada sezonului rece este greu de ajuns acolo. Chiar și în noiembrie, turiștii au venit la Novaci pentru a degusta preparate culinare tradiţionale, în special faimosul tocan de oaie făcut de Mărioara, pe cât de simplu, pe atât de gustos.
E greu de crezut pentru mulți, dar prin mâinile Marioarei Băbu trec toate preparatele culinare și toate sunt făcute cu multă măiestrie și pasiune. Balmoșul cremos, tocanul, carnea de oaie afumată și prăjită, cârnați tradiționali, ciorba de perișoare cu zeamă de varză, brânza, smântâna, murăturile de casă, clătitele cu dulceață de prune, toate în cel mai pur spirit tradițional al Gorjului de sub munte la puteți gusta la Punctul Gastronomic din Novaci, dar și pe Drumul Regelui la Stâna Ștefanu.
A pregătit un balmoș delicios și cremos, care se desprindea de pe tuci, asta după ce a învârtit cu mestecăul în mămăligă destul de mult. Balmoșul este un preparat tradițional, care se face de obicei la stana, pe pirostrii. Este de fapt o mămaligă fiartă in lapte sau zer, cu adaos de branzeturi si unt. Este un preparat delicios si usor de preparat.
A reuşit să ateste două produse tradiţionale - tocanul de oaie şi tăieţeii de casă - şi 18 produse montane, iar acum se pregăteşte pentru atestarea celui de-al treilea produs tradiţional - sarmalele cu pisătură. Sarmale cu pisătură nu am gustat, dar Marioara Băbu ne-a spus rețeta. Pisătura este slănină un pic afumată, tocată cu barda, şi cu ceapă în ea, se face ca o pastă, la sarmale se pune pisătură şi în compoziţia de carne şi se pune şi la fundul cratiţei. Îți plouă în gură doar auzind rețeta.
La Stâna Ștefanu, veți putea savura preparate tradiționale pregătite cu multă grijă de Marioara Băbu, o adevărată maestră a bucătăriei montane. Un adevărat festin al gusturilor. Aceste mâncăruri sunt o adevărată incursiune în tradițiile culinare ale zonei, pregătite cu drag și respect pentru rețetele străvechi.