Trei milioane de lei recuperate de Fisc de la firmele din Gorj
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj a efectuat în cursul lunii martie 87 acţiuni de inspecţie fiscală şi 45 de controale inopinate, încrucişate şi cercetări la faţa locului. Urmare a acestor acţiuni de inspecţie fiscală au fost constatate sume suplimentare la bugetul general consolidat în valoare totală de 2.939.519 lei.
Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali s-au soldat cu amenzi, dar şi cu zece dosare pentru evaziune. „ Pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală, la un număr de 14 contribuabili, au fost întocmite sesizări penale privind încălcarea legislaţiei fiscale sancţionată de Legea nr 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, prejudiciul estimat fiind în sumă de 1.603.784 lei. De asemenea, au fost efectuate 20 inspecţii fiscale în vederea soluţionării deconturilor de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, fiind respinsă la rambursare taxă pe valoarea adăugată în sumă de 226.330 lei”, se arată în comunicatul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, semnat de şeful administraţie, Marin Ciumag.
Evaziune în domeniul forestier
Administratorul unei societăţi care are ca obiect de activitate silvicultura şi alte activităţi forestiere s-a ales cu dosar penal după ce inspectorii fiscali au stabilit obligaţii suplimentare de plată la bugetul de stat în sumă totală de 892.000 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată şi impozit pe profit, reprezentând contravaloarea facturilor emise de către de acesta, în perioada 2011-2012. La o altă societate, care desfăşoară activitate principală comerţ cu amănuntul prin standuri, chioşcuri şi pieţe al altor produse, iar ca activitate secundară comerţ cu ridicata al florilor şi al plantelor, inspectorii fiscali au stabilit obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul statului în sumă de 281.274 lei, reprezentândimpozit pe venit şi taxă pe valoarea adăugată stabilite suplimentar urmare a neînregistrării şi nedeclarării vânzării de bunuri provenite din achiziţii intracomunitare nedeclarate.
La un alt contribuabil, care desfăşoară activitate de fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul general consolidat al statului în sumă totală de 832.000 lei.
Nici societăţile care efectuează lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale nu au scăpat de controlul inspectorilor fiscali. La o astfel de societate au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul statului în sumă totală de 754.000 lei, reprezentând taxă pe valoarea adăugată si impozit pe profit.