Termocentrala Rovinari a depăşit alarmant emisiile de bioxid de sulf

Termocentrala din Rovinari ar fi trebuit să se încadreze anul trecut în 10.110 tone emisii bioxid de sulf, dar a emis în atmosferă 26.290 de tone. Deşi a poluat de două ori şi jumătate mai mult decât avea dreptul, complexul a primit o amendă simbolică, de 15.000 de lei.

Conform datelor prezentate de reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj, Termocentrala de la Rovinari a înregistrat anul trecut aproape o triplare a emisiilor de bioxid de sulf eliberate în atmosferă, faţă de limita admisă. Pentru deficienţele constatate de comisari a fost aplicată o sancţiune contravenţională şi au fost impuse măsuri de soluţionare a problemei. „S-a aplicat o sancţiune de 15.000 lei la Sucursala Electrocentrale Rovinari, pentru depăşirea plafonului de emisii alocat anului 2012. Cantitatea a fost depăşită cu 162%. Valoarea alocată pe tot amplasamentul a fost de 10.110 tone bioxid de sulf şi au consumat 26.290 tone”, a declarat Gheorghe Sanda, comisar şef interimar Garda de Mediu Gorj.

Anual, fiecare instalaţie mare de ardere are alocată o anumită cantitate de emisii pe care le pot elibera în atmosferă.

Controale la termocentrale

În perioada următoare, comisarii Gărzii de Mediu Gorj vor întreprinde alte controale la termocentralele din Gorj. Aceştia vor verifica dacă grupurile energetice se conformează la directivele europene de mediu. „În lunile martie-aprilie vom face controale la ambele termocentrale. Este vorba de măsuri care trebuiau şi trebuie realizate până la sfârşitul anului 2012, respectiv sfârşitul anului 2013. La Termocentrala Turceni, trebuia pus în funcţiune un sistem de evacuare a zgurii şi cenuşii în sistem fluid dens, iar la Rovinari este situaţia unor grupuri energetice care trebuiau conformate la emisiile de SO2”, a precizat  Gheorghe Sanda, comisar şef interimar Garda de Mediu Gorj.

Carierele Roşia şi Roşiuţa, luate în colimator

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj vor efectua controale planificate şi la exploataţiile miniere din judeţ. Va fi verificat stadiul realizării programelor de conformare din autorizaţiile de mediu şi identificarea altor aspecte care au condus la neconformităţi majore în trecut şi pentru care comisarii au impus măsuri de soluţionare a deficienţelor.

Cariera Roşiuţa din cadrul exploatării miniere Motru este vizată în special datorită depozitului de cărbune care creează disconfort cetăţenilor din zonă cu praf şi zgomot. Nici cariera Roşia nu va fi neglijată, aceasta înregistrând probleme în ceea ce priveşte zgomotul şi praful de la depozitul de cărbune de la Rovinari. Benzile transportoare care alimentează depozitul, trec prin apropierea zonelor locuibile.

Carierele găsite cu nereguli riscă amenzi de până la 100.000 lei şi, mai mult decât atât, riscă şi suspendarea autorizaţiei de mediu.

ALTE AMENZI

Conform datelor prezentate de reprezentanţii Gărzii de Mediu Gorj, au mai fost sancţionate societăţile: Stromit Maşini Unelte SRL punct de lucru Aninoasa-120.000 lei, Landreass Investment SRL Turburea - 40.000 lei, Saviroxi Metal SRL punct de lucru Slivileşti - 3.000 lei, Întreprindere Individuală Stoica Vasile din Motru - 15.000 lei, Rominex Mining Engineering Rovinari-10.000 lei şi Succes Nic Com,  punct lucru Peştişani-5000 lei. Societăţile au fost amendate pentru depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor nepericuloase.

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: