Când se intră în Postul Paștelui și când e lăsata secului!

Mai e puțin timp până la intrarea în Postul Paștelui dar de duminică, 23 februarie, a început lăsatul secului pentru carne.  Peste o săptămână va urma lăsatul secului pentru brânză, pe data de 2 martie, iar din data de 3 martie se va intra în Postul Paștelui.

Postul Paștelui este cel mai lung și mai dificil pentru creștini. Lăsatul secului de carne este un moment important și marcant din Postul Paștelui. Preoții susțin că, în creștinism, este unul dintre cele două lăsaturi ale secului. Concret, este o zi de frupt ce se desfășoară tocmai înainte de intrarea în păresimi.

Anul acesta creștinii ortodocși au sărbătorit lăsatul secului de carne pe 23 februarie. La această dată credincioșii cinstesc Duminica Înfricoșatei Judecăți prin prepararea unor mese bogate și sățioase. Oamenii au voie să consume inclusiv preparate din carne. Acest lucru se petrece pentru că este ultima zi în care se poate mânca de dulce, înainte de începerea unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă.

Pe data de 2 martie se lasă sec de brânză iar momentul are legătură cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. 

Credincioșii păstrează cu sfințenie mai multe lucruri atunci când este lăsatul secului de carne din Postul Paștelui. Se spune că este un moment de cumpănă, care are loc între noul an agrar și cel vechi, care se încheie.

O veche tradiție le amintește oamenilor că înainte de începerea postului trebuie să se curețe de păcate. În plus, este bine să-și îndrepte greșelile și să se împace cu oamenii cu care s-au certat. Iertarea este cheia în această perioadă.

Vizualizări: 965

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: