Avocaţi din oficiu pentru Surupăceanu şi directorii CE Turceni
Dosarul „buldotanc”, în care procurorii au găsit un prejudiciu de miliarde adus Complexului Energetic Turceni, bate pasul pe loc. Judecătorul Constantinescu a pus ieri piciorul în prag şi a respins cererile de amânare depuse de doi avocaţi, care susţineau că sunt la alte procese la Bucureşti. Mai mult, judecătorul a cerut baroului ca pentru termenul următor să aibă la dispoziţie avocaţi din oficiu.
Aflat pe rolul Tribunalului Gorj de vreo jumătate de an, timp în care judecarea cauzei a bătut cu frenezie pasul pe loc, dosarul „Buldotanc” nu a reuşit nici ieri să se urnească din loc, lucru care l-a scos din sărite mai ales pe judecătorul care va trebui să dea, mai devreme sau mai târziu, un verdict în acest caz.
Gheorghe Constantinescu este magistratul care a avut senzaţia că avocaţii inculpaţilor din acest dosar fac în aşa fel să lipsească sau să absenteze încât procedurile să nu fie îndeplinite conform prevederilor legale, iar judecarea cazului să bată pasul pe loc. Judecătorul aproape că a luat foc în momentul în care doi dintre avocaţii ce trebuiau să fie prezenţi în sala de judecată i-au lăsat la dosar cereri de amânare pe motiv că aveau procese şi la Bucureşti şi că trebuiau să fie prezenţi acolo. „Constat că aceşti avocaţi consideră că judeţul Gorj e la capătul lumii. Nu se mai poate aşa şi nu se mai amâna judecata. Nu ne mai minţim unii pe alţii, ori e albă ori e neagră”, le-a spus judecătorul Constantinescu celorlalţi avocaţi prezenţi în sală. Aceştia au încercat să-l înduplece pe magistrat şi să-i spună că „nu se va mai întâmpla”, punând situaţia de ieri pe seama unei „nefericite” coincidenţe. „Nu trebuie să mai mă roage cineva pentru că nu accept aşa ceva. Fac adresă la Barou pentru a ne asigura asistenţă juridică din oficiu”, a spus Constantinescu, acesta solicitând Baroului Gorj ca la viitorul termen să existe avocaţi care să preia cazul dacă avocaţii inculpaţilor vor lipsi, indiferent de motivul invocat.
Judecătorul spune că dosarul este „monitorizat”
Magistratul a menţionat şi că dosarul în cauză este unul dintre cele „monitorizate”, acuzându-i pe avocaţi că poate nici nu sunt la alte procese şi lipsesc de la Târgu Jiu tocmai pentru a tergiversa cauza. „De unde să ştiu eu că dânsul e acolo? E o încercare de tergiversare a cauzei. Nu sunt audieri, puteau trimite pe oricine la dosar”, a mai spus judecătorul, după care a respins cererile de amânare formulate de avocaţii absenţi.
Dosarul respectiv vizează un prejudiciu de circa 800.000 RON pe care l-ar fi înregistrat Complexul Energetic Turceni prin achiziţionarea unui utilaj de tip „Buldotanc”, defect însă. Direcţia Naţională Anticorupţie a instrumentat ancheta, fostul deputat Mugurel Surupăceanu şi alţi patru foşti directori de la CE Turceni fiind inculpaţi, dosarul judecându-se 4 ani la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a ajuns la Tribunalul Gorj toamna trecută, după ce Surupăceanu a demisionat din Parlament, iar de atunci amânarea judecării cauzei s-a făcut sub diferite pretexte. Acum avocaţii prezenţi în sala de judecată au formulat noi cereri care, evident, ar fi dus la prelungirea procesului, cererile lor fiind însă respinse de judecătorul de caz, apărătorii ajungând să se plângă de faptul că pentru clienţii lor ar fi încălcat dreptul la apărare.