Secrete importante despre înflorirea orhideelor

Florile delicate dar în acelaşi timp rezistente care ne bucură cu frumuseţea lor exotică de  ani de  zile, orhideele,  au nevoie de o  atenţie specială pentru a înflori mai des. Există anumite secrete datorită cărora ele vor înflori pe parcursul întregului an dacă le veţi pune în aplicare.

Cultivarea orhideelor reprezintă o ramură deosebită a floriculturii şi în România. Având un sistem radicular deiferit  de ceea ce cunoaştem pentru florile autohtone, o formă de creștere și cerințe ambientale unice, aceste flori nu permit să fie incluse în lista culturilor obișnuite, cu care ne decorăm locuințele. Înainte de a vă completa colecția cu încă o orhidee, trebuie să aflaţi cum trebuie îngrijită.

1.   Orhideea are nevoie de lumină moderată

Deși iubesc lumina, orhideele nu suportă razele solare directe. Puneți ghivecele lor transparente pe pervazurile sau în apropiere de geamurile orientate spre est sau vest.

2.   Orhideele trebuie irigate prin „adăpare” sau duş

Programul optim de irigare este o dată pe săptămână, prin metoda scufundării în apă. Încă o metodă de „adăpare” a orhideei este reprezentată de dușare, adică udarea cu ajutorul parei de duș. Puteți pur și simplu să puneți ghiveciul sub robinetul cu apă la temperatura camerei (în niciun caz apă rece). După ce substratul se va îmbiba cu apă, puneți ghiveciul pe farfurie și așteptați până când se va scurge surplusul de apă. Stropii de apă nu trebuie să rămână în jurul bazei rădăcinilor, iar farfuria trebuie să fie uscată.

3.   Orhideea are nevoie de fertilizare

Folosiți doar îngrășăminte speciale, de la magazinele de flori, care se adaugă în apa pentru irigare. Orhideele Phalaenopsis trebuie fertilizate o dată pe lună sau de 2 ori pe lună, reducând doza necesară pentru o fertilizare de 2 ori.

4.   Transplantarea, odată la doi ani

Orhideele se transplantează o dată la 2 ani. Trebuie să realizați totul cu multă grijă, deoarece rădăcinile se traumatizează ușor și se rup. În timpul replantării substratul, care constă din părți dure de scoarță, mușchi și alte componente folositoare, se înlocuiește în totalitate.

Cercetați rădăcinile plantei şi îndepărtați porțiunile uscate, moi și lezate. Prelucrați suprafața secțiunilor cu soluții speciale de decontaminare sau cărbune natural. Așezați planta pe o grămăjoară de substrat și acoperiți-o atent cu substrat. Nu udați apoi orhideea pe parcursul a 3 zile.

5. Tundeţi  corect orhideea

Tijele noi se vor dezvolta și de la baza tulpinii, și din mugurii latenți de pe tija deja existentă. Tija uscată se îndepărtează doar pe jumătate, deasupra celui de-al doilea mugur. Dacă sunteți un floricultor începător, ar fi bine să nu vă grăbiți cu îndepărtarea mănunchiurilor uscate de flori de pe tije, deoarece acest lucru poate fi realizat și după apariția lăstarilor/tijelor noi.

Vizualizări: 1,901

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: