Plantele decorative care absorb umiditatea excesivă din casă

Lipsa ventilaţiei corecte în casă face ca mediul interior să fie foarte umed, mai ales dacă pereţii sunt anvelopaţi cu polistiren și casa are tâmplărie termoizolantă. Există anumite plante decorative care absorb  o parte din umiditatea din camera în care  sunt amplasate.

Vara, când lăsăm ferestrele mai mult timp deschise, umezeala  din casă nu se vede. Dar iarna ne putem confrunta cu apa de pe geamuri care demonstrează că  pereţii casei nu mai respiră şi reţin umiditate.

Există anumite produse speciale pentru absorbția de apă din aerul locuințelor, dar mai sănătos este să apelăm la plante. Acestea  vă vor ajuta să mențineţi acasă un mediu plăcut, fără exces de umiditate.

1. Iedera – o plantă curgătoare o punem de obicei în ghivece suspendate. Dar asta e o idee bună să o agățăm la un nivel superior în cameră. În acest fel putem elimina riscul apariției mucegaiurilor, deoarece fiind la înălțime, iedera absoarbe imediat vaporii de apă ce se ridică către tavan, locul unde e cel mai cald și umed în casă.

2. Feriga – deși nu te-ai aștepta, ea absoarbe excesul de umezeală din aer, fiind un excelent reglator al acesteia. Când ai măcar o ferigă în camera cu probleme, poți fi sigur că ea va conta în menținerea unui nivel echilibrat al umidității, cât mai aproape de cel confortabil omului.

3.Spathiphyllum – este o plantă care iubește umiditatea în sol și în aer. Ca atare pentru a se dezvolta frumos are nevoie tocmai de un mediu umed, ea absorbind vaporii de apă pentru procesele fiziologice interne.

4.Chamaedorea – este un palmier pitic care supraviețuiește în locuri umede și luminoase. Atunci când nivelul umidității scade poate ocupa și zonele mai umbroase din cameră. Îi place mult umiditatea și pentru asta ar face rabat de la lumina din plin.

5.Tillandsia – este o plantă ce nu prezintă sistem radicular, mai exact în mediul natural crește pe scoarța copacilor, iar rădăcinile ei sunt aeriene, nu ca la plantele obișnuite. Deci, clar că ea se hrănește cu apa și nutrienții pe care îi absoarbe din aer. Astfel este ideală pentru orice cameră cu un nivel crescut al umidității.

Vizualizări: 3,403

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: