Doi medici şi un spital, daune de 800.000 de euro pentru o viaţă
Moartea unei fetiţe de numai o lună, la o zi după externarea din Spitalul Târgu Cărbuneşti, a impresionat întreaga opinie publică în toamna anului trecut. Dosarul penal constituit atunci s-a umplut de praf, iar Colegiul medicilor nu se grăbeşte să dea un verdict. O fundaţie din Bucureşti a contactat însă familia îndoliată, pe care o va ajuta să-şi găsească dreptatea în instanţă. Procesul în care familia, asistată gratuit de fundaţie, solicită daune de 800.000 de euro de la spital, dar şi de la medicii pediatri Ştefan Buşu şi Daniela Constantinescu, a început cu o amânare. Avocatul angajat de fundaţie acuză poliţia că trage de timp, iar faptul că unul din medici este rudă cu un judecător, fost procuror, i-ar putea determina să ceară strămutarea procesului.
Micuţa Alina Stoicoiu a murit în octombrie 2012, după doar o lună de viaţă. La naştere, medicii le-au spus părinţilor că bebeluşul este sănătos, deşi aceştia vedeau că fata avea probleme de respiraţie. Părinţii au fost de mai multe ori cu fetiţa la spital şi de fiecare dată li s-a spus că nu este nimic grav şi au primit tratament la domiciliu. Diagnosticul cu care a fost externată ultima dată din spital a fost rinofaringită şi, din spusele specialiștilor, această boală nu ar putea provoca un deces.Rezultatul necropsiei a arătat faptul că micuța suferea de pneumopatie interstiţială, nicidecum de rinofaringită, aşa cum fusese diagnosticată iniţial. După ce au văzut rezultatele de la Serviciul de Medicină Legală, medicii au evitat să mai dea explicații, deși în ziua când a survenit decesul fetei nu-și explicau ce s-a întâmplat și chiar acuzau familia de neglijență.
Familia, asistată gratuit de o fundaţie din Bucureşti
Familia Stoicoiu a jurat la mormântul fetiței că îi va răzbuna moartea. Părinții bebelușului a depus o plângere la Colegiul Medicilor, dar au avut şi șansa ca Fundaţia „Neminem Laedere” din București să afle din presă de tragedia prin care au trecut și să le sară în ajutor. Avocatul Alexandru Ulmeanu a luat legătura cu familia chiar după câteva zile de la tragicul eveniment. „A fost făcută o acțiune la Judecătoria Târgu-Cărbunești, prin care familia cere daune morale de 800 de mii de euro spitalului din Târgu-Cărbunești, dar și celor doi medici pediatrii implicați în acest caz. Răspunderea este solidară, adică și spitalul răspunde pentru greșelile pe care le-au făcut medicii. Noi reprezentăm familia fără niciun leu, pentru că fundația noastră cu asta se ocupă”, a precizat avocatul Alexandru Ulmeanu.
Avocatul este de părere că orice familie ar trebui, în situaţii similare, să lupte pentru dreptate, pentru că altfel vom mai vorbi de astfel de cazuri.
Poliția trage de timp, cauza a fost amânată
Vineri a fost primul termen în acest dosar, care a început cu o amânare, până pe 8 martie. Avocatul familiei a profitat de faptul că a venit la instanță și a trecut pe la poliție să se intereseze dacă certificatul medico-legal a fost luat de la Serviciul de Medicină Legală. Ulmeanu a constatat cu stupoare că și poliția trage de timp în acest dosar: „M-a deranjat foarte tare modul în care se prezintă lucrurile. Vineri, când am fost la Târgu-Cărbunești, am fost la domnul comisar Busuioc, care stătea bine mersi cu fundul pe dosar și, deși are o factură de plătit ca să vină raportul de necropsie, pentru că acest document este esențial în dosar, dumnealui nu plătește factura că nu știu ce detaliu nu e precizat acolo. M-am oferit să o plătesc eu, pentru că este vorba de aproximativ 1100 de lei. Domnul Busuioc mi-a spus să stau liniștit că se rezolvă. Dacă nu se rezolvă săptămâna care vine, eu mă duc la Târgu-Jiu, plătesc factura și iau raportul de necropsie”.
Comisarul Busuioc, colaborator cu soţul doctoriţei
Avocatul Alexandru Ulmeanu a încercat să afle de ce comisarul Busuioc de la Târgu-Cărbunești încearcă să tragă de timp în acest caz și nu i-a fost greu să înțeleagă și să pună lucrurile cap la cap. „În acest dosar e o încrengătură de interese, o cloacă. Una dintre persoanele chemate în judecată, doamna doctor Constantinescu, are privilegiul de a fi căsătorită cu domnul judecător Constantinescu de la Tribunalul Gorj și care a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești. În felul acesta, domnul comisar Busuioc a lucrat cu domnul Constantinescu. De aceea domnul Busuioc nu se grăbește să plătească factura și să ia raportul de necropsie. Raportul este gata, pentru că s-a emis factură de către SML. Dar, ei nu trimit raportul decât dacă e plătit. Să nu mai spun că ce a cerut polițistul acolo este aberant, dar cei de la SML știu să răspundă”, sunt acuzaţiile aduse de avocatul Ulmeanu.
Ambele părţi vor strămutarea dosarului
Cei doi medici stau destul de liniștiți, deși este vorba de un dosar în care se cer daune morale de 800 de mii de euro. Nici Ștefan Bușu și nici Daniela Constantinescu nu s-au prezentat la primul termen, dar a venit în schimb un reprezentant al Spitalului din Târgu-Cărbunești, care a ținut să ceară mutarea dosarului la Tribunalul Gorj, pe motiv că Judecătoria Târgu-Cărbunești nu are competență să judece acest caz.
Reprezentantul Fundației „Neminem Laedere” vrea să strămute dosarul la București, pentru a scăpa de încrengătura de relaţii de la Gorj. „Este o mizerie ce se întâmplă acolo. Este o cloacă. Eu mai devreme sau mai târziu o să strămut dosarul la București și sper din tot sufletul ca judecătorii de aici să fie suficient de înțelegători, pentru că nu se poate judeca un dosar pe plan local. Și dacă nu ar fi fost această relație de rudenie și de colaborare, care este strigătoare la cer, tot nu s-ar fi putut face nimic”, este de părere Ulmeanu.
AMENDĂ
Spitalul din Târgu-Cărbuneşti a fost amendat cu o sută de milioane de lei vechi de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, pentru că nu a anunţat decesul micuței Alina. Conducerea unităţii spitaliceşti va contesta această sancţiune. Mai mult, va cere daune morale celor de la DSP, asta pentru că a pus într-o postură proastă spitalul.
„Micuţa a fost diagnosticată de mine în urmă cu câteva săptămâni cu rinofaringită, dar aceasta nu este o afecţiune care să provoace deces. Nu ştiu ce s-a întâmplat”.
Ştefan Buşu, medic pediatru (Pandurul, 25 oct. 2012)
„Fetiţa a venit la spital, am examinat-o. Am ţinut-o sub observaţie toată noaptea, nu au fost probleme, nu a făcut febră, respiraţia era bună. (…) Nu ştim ce s-a întâmplat”.
Daniela Constantinescu, medic pediatru (Pandurul, 25 oct. 2012)