Telespectatorii Gorj TV, interceptaţi ilegal de procurorul Emil Moţa
Cazul interceptărilor ilegale făcute asupra jurnaliştilor de procurorul Emil Moţa ia amploare. În dorinţa lor de a-i monitoriza convorbirile lui Narcis Daju, magistraţii au autorizat pe 12 ianuarie 2012 şi interceptarea telefonului 0752-095.441, telefon folosit exclusiv pentru preluarea mesajelor de la telespectatori, numărul fiind afişat pe ecran. Anchetatorii au dorit de fapt să afle identitatea telespectatorilor Gorj TV care dădeau mesaje, în acea perioadă postul găzduind emisiunea „Panoul de onoare”, în care Daju făcea dezvăluiri despre abuzurile din poliţie şi alte instituţii.
Interceptările au fost autorizate de preşedintele Tribunalului Gorj, Florin Encescu, la solicitarea procurorului Emil Moţa, în dosarul în care Doru Aristică Şerban zis Habitu este acuzat de cămătărie. Narcis Daju nu a fost singurul jurnalist interceptat în acest dosar, fiind doar singurul care a făcut public acest lucru. În afara telefoanelor personale, pe numele lui Narcis Daju a fost interceptat şi telefonul 0752-095.441, care aparţine firmei Zonal Media, care deţinea la acea vreme Gorj TV şi care deţine în prezent ziarul Pandurul. Telefonul era folosit de ani buni într-un singur scop. Era afişat pe ecran în timpul emisiunilor transmise în direct, pentru ca telespectatorii să-şi poată exprima opinii cu privire la subiectele în discuţie.
Pe 10 ianuarie 2012, Manuela Novăceanu, la acea vreme moderatoare a emisiunii Provocare la adevăr, difuzată pe Gorj TV, l-a avut invitat pe Habitu. Două zile mai târziu, telefonul afişat pe ecran a fost interceptat ca şi cum ar fi fost folosit de Narcis Daju, deşi acesta avea acces la el, ca orice realizator de la Gorj TV, doar atunci când avea emisiune. Doru Şerban zis Habitu a fost arestat în scurt timp şi este acum judecat în stare de arest, pentru cămătărie, spălare de bani şi alte acuzaţii. Habitu a susţinut permanent că este victima unui complot al cuplului Moţa-Caragea, făcând publică şi o scrisoare deschisă în acest sens.
Ziariştii, ascultaţi pentru că luau puncte de vedere
Jurnalistul Narcis Daju, fost ofiţer de informaţii, a declarat ieri la Gorj TV, în emisiunea Local TV moderată de Marius Daea, că nu a ştiut că a avut telefonul interceptat, dar a făcut o cerere către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, doar pentru că legislaţia conferă acest drept. „Vă solicit să îmi comunicaţi dacă în cauzele penale înregistrate la unitatea dumneavoastră, de la 01 ianuarie 2011 până în prezent, au fost solicitate și emise, pe numele meu, autorizații de interceptare a comunicațiilor mele telefonice și/sau a comunicațiilor mele ambientale”, este o parte a solicitării lui Narcis Daju.
Răspunsul întocmit de Emil Moţa şi semnat de prim-procurorul Focşan este următorul: „Interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi comunicaţiilor s-a dispus în baza dispoziţiilor art. 91. Ind. 1 şi următoarelor c.p.p., întrucât pe parcursul urmăririi penale ce se efectua faţă de inculpatul Şerban Doru Aristică au existat date conform cărora persoanele faţă de care s-a dispus interceptarea şi înregistrarea convorbirilor ţineau legătura cu inculpatul şi aveau cunoştinţă de date şi informaţii ce priveau activitatea de urmărire penală”.
Ei bine, pentru ziarişti, cazul Habitu era în ianuarie anul trecut un subiect de actualitate. Pe 9 ianuarie, omul de afaceri Ion Bârcină zis Dan Goeru a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de mărturie mincinoasă, pentru că nu ar fi vrut să îi declare procurorului Moţa că ar fi luat bani cu camătă de la Habitu. Ca atare, cel suspectat de cămătărie a fost contactat de jurnalişti, fiind aşa cum am mai precizat şi invitatul Manuelei Novăceanu la Gorj TV, pe 10 ianuarie. Habitu a adus acuzaţii grave şefului Poliţiei şi procurorului Moţa, atât în timpul, dar mai ales înainte de emisiune. Cele mai multe din cele declarate atunci de Habitu la adresa celor doi nu au ajuns în spaţiul public din lipsă de probe. Au curs însă mesajele de la telespectatori, cu acuzaţii şi de o parte, şi de alta. Gorj TV nu a dezvăluit niciodată invitaţilor sau altor persoane numerele de telefon de la care veneau SMS-urile.
Dosarul Habitu, un pretext pentru ca şeful Poliţiei să îşi afle duşmanii
Narcis Daju a făcut ieri în emisiunea Local TV mai multe afirmaţii interesante. Una ar fi aceea că nu a vorbit niciodată la telefon cu Habitu, nici înainte de a fi interceptat, nici în perioada monitorizată, nici după. „M-am întâlnit o singură dată cu acest om, cu doi ani în urmă, am vorbit cel mult două minute. Nu am scris niciodată de cazul Habitu”, a spus Daju. Şi atunci apare întrebarea, care au fost motivele pentru care Moţa a cerut şi Encescu a aprobat interceptarea? Care au fost concluziile procurorului după interceptare? Că „nu au rezultat date care să intereseze urmărirea penală” şi ca atare „nu s-a procedat la redarea convorbirilor şi comunicaţiilor în procese-verbale”.
Interesantă constatare, numai că Narcis Daju a dezvăluit tot ieri la Gorj TV că procurorul Moţa a înştiinţat în scris IGPR că mai mulţi poliţişti ţin legătura cu ziaristul şi îi dau informaţii denigratoare despre instituţia condusă de Caragea. „Este vorba pe poliţiştii Ion Frăţilescu, Ion Voinescu şi Ion Mirulescu. Ultimul nici nu ştiu cine e, cu Voinescu nu am vorbit niciodată la telefon, doar cu Frăţilescu am mai vorbit”, a spus Daju, care nu îşi explică pe ce îşi bazează Moţa susţinerile. O posibilă explicaţie ar fi că poliţiştii au trimis SMS-uri la emisiunile Gorj TV, în care subiect era comportamentul lui Caragea. Şi atunci devine clar că Habitu a fost doar un pretext, pentru anchetatori fiind important să afle sursele pe care jurnaliştii care scriau critic despre ei le au în Poliţie.
SCRISOARE
În octombrie 2012, Habitu a reuşit să trimită presei, din arest, o scrisoare deschisă în care a arătat cum Moţa şi Caragea au vrut să-l folosească pentru a-l elimina pe prim-procurorul Focşan. „Dl Moţa şi dl. Caragea mi-au promis că o să ţină cont de aceasta, dar trebuie să le mai dau ceva. (…) Domnul procuror Moţa mi-a spus că dacă vreau să-l ajut să spun că ştie dânsul că eu i-am dat nişte bani cuiva ca să ajung la d-l procuror Focşan Gheorghe şi dacă spun aşa ceva sigur mă va pune în libertate”, se arată în scrisoarea lui Doru Şerban, publicată de revista Lumea Justiţiei.
Citeşte şi
Au folosit un interlop arestat pentru a-l elimina pe prim-procurorul Focşan
Plângere penală pentru „mascarada” interceptărilor ilegale
Plângere penală pentru „mascarada” interceptărilor ilegaleNarcis Daju a anunţat că va face plângere penală împotriva celor care au făcut această „mascaradă”. Daju a prezentat doar câteva dintre articolele Codului de Procedură Penală (CPP) încălcate de procurorul Moţa şi judecătorul Encescu. Potrivit legii, telefoanele pot fi interceptate dacă „sunt date ori indicii temeinice privind pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni”, ceea ce nu era cazul.
CPP arată că perioada maximă pentru care se acordă autorizaţia este de 30 de zile, dar că „Procurorul dispune încetarea imediată a interceptărilor şi înregistrărilor înainte de expirarea duratei autorizaţiei dacă nu mai există motivele care le-au justificat, informând despre aceasta instanţa care a emis autorizaţia”. Ori telefoanele lui Daju şi cel al Gorj TV au fost monitorizate pe perioada maximă, deşi erau suficiente câteva zile pentru a se constata măcar faptul că cel din urmă era folosit doar pentru telespectatori.
O altă ilegalitate semnalată de Narcis Daju este acea că nu a fost informat de procuror că i-au fost interceptate telefoanele, deşi acelaşi CPP îl obliga în acest sens. „Dacă în cauză s-a dispus o soluţie de netrimitere în judecată, procurorul este obligat să înştiinţeze despre aceasta persoana ale cărei convorbiri sau comunicări au fost interceptate şi înregistrate”, se arată în Codul de Procedură Penală. Daju şi-a exprimat „speranţa că prim-procurorul Focşan a sesizat deja CSM”, dar până acum instituţia nu şi-a prezentat un punct de vedere.