Taxa pentru supraviețuirea CE Oltenia o plătim toți

O publicație națională, specializată pe teme legate de sistemul energetic, a reușit să afle de ce este atâta secretomanie în jurul schemei de sprijin a Complexului Energetic Oltenia, în vederea achiziționării certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră. Ei bine, subvenția estimată la peste două miliarde de euro în următorii zece ani va fi plătită de noi toți, pe factura de energie.

Estimările arată că tariful va crește cu 8% anul viitor, doar prin această taxă de adecvanță, cum au numit-o guvernanții. O măsură care ar putea fi înțeleasă în Gorj, unde presa scrie zilnic despre aceste certificate de carbon, dar care va fi extrem de nepopulară la nivel național.

Până la urmă, este treaba noastră să plătim poluarea pe care o produc termocentralele din Gorj? Ei bine, alternativa ar fi să stingem lumina. România are pe hârtie capacități de producție care să acopere dublul consumului, dar în realitate are nevoie să importe zi de zi energie. De ce? Pentru că multe capacități sunt depășite tehnic, sunt poluante, iar altele depind de cât de tare bate vântul, cât de tare arde soarele sau câtă apă este în barajele de acumulare.

Prețul energiei este oricum mare, iar o creștere de 8% este o măsură atât de nepopulară, încât ar putea duce la pierderea alegerilor pentru partidul care o aplică. Dar, prin închiderea termocentralelor din Oltenia, energia s-ar scumpi oricum, pentru că piața e liberă, iar energia din import va intra cu prețuri mai mari. Și oricum vor fi momente în care nu va fi suficientă, capacitatea de import fiind limitată tot din motive tehnice, și se va ajunge la oprirea temporată a unor consumatori.

Zece ani! Atât mai este estimată durata de viață a Complexului Energetic Oltenia sau cel puțin asta putem deduce din modul în care a fost gândită această schemă de sprijin. Zece ani în care sprijinul scade de la un an la altul, semn că și activitatea se va reduce de la un an la altul.

Potrivit datelor obținute de e-nergia.ro, taxa de adecvanță pe 10 ani va fi de 10,65 miliarde de lei, adică peste două miliarde de euro. Taxa va majora tarifele la energie cu 8% în 2020, 4.8% în 2021 și 4.3% în 2022. CEO va plăti din sursele sale proprii 78,8 milioane de certificate, iar din banii strânși din această schemă de sprijin diferența de 67,7 milioane, cifre la care s-a ajuns în urma prognozării producției de energie electrică a Complexului în următorii zece ani.

Fără acest sprijin, Complexul Energetic Oltenia ar putea cumpăra în acest an doar trei milioane de certificate, având nevoie de sprijin pentru restul de 12,2 milioane de certificate. Prețul este acum în jur de 26 de euro/certificat. Termenul limită este de 30 aprilie 2020, pentru cumpărarea certificatelor aferente producției de energie din acest an. Orice depășire înseamnă o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat neachiziționat și pierderea autorizației de mediu.

Schema de sprijin nu este doar pentru supraviețuirea CE Oltenia, ci pentru siguranța sistemului energetic. Sigur că plătim de fapt incompetența unor guverne și a unor conduceri care s-au perindat pe la CE Oltenia, dar nu mai putem întoarce timpul, așa că vom fi nevoiți să alegem răul cel mic. Ce facem, plătim mai mult sau stingem lumina?

P.S.: Înțeleg că managerul CE Oltenia susține că informațiile din publicația menționată mai sus nu ar fi reale. Nu îl cred, pentru că este o publicație serioasă, cu surse. Doar că unora nu le convine că lumea o să se înfurie atunci când i se va spune adevărul.

Vizualizări: 6,482

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: