CE Oltenia, minciună și prostie

Raportul Corpului de control al premierului Dăncilă este diferit de multe alte documente de acest tip făcute de-a lungul timpului în urma verificărilor de la Complexul Energetic Oltenia. Dacă, de exemplu, Corpul de control al ministrului Anton Anton a pus accent pe mișmașurile care au dus la prejudicii de zeci de milioane de euro, raportul care a ajuns pe masa lui Dăncilă scoate în principal în evidență faptul că societatea a avut un management defectuos.

Raportul începe prin a arăta că o parte din membrii Directoratului, în frunte cu Sorinel Boza, a fost numită cu încălcarea legii. În continuare aflăm că supraveghetorii și directorii companiei și-au aranjat indicatorii în așa fel încât să primească indemnizația variabilă, care practic le-a dublat veniturile deloc de neglijat.

În continuare, ni se arată în raport cum administrația și-a cumpărat pacea socială prin angajarea unor lideri sindicali pe salarii babane, dar și faptul că s-au făcut peste 160 de angajări în doi ani, în timp ce compania a făcut peste o mie de concedieri. Aici nu s-a intrat în detalii, dar probabil că salariații știu deja ce pile sindicale și politice au fost angajate, în mod special la TESA, nu în producție.

Partea interesantă a raportului abia acum urmează, pentru că sunt zeci de exemple de management defectuos. Aflăm din raport că exproprierile nu au fost făcute la timp în principal din cauză că societatea a întocmit documentațiile cu mari întârzieri și de cele mai multe ori cu mari erori. De exemplu, la Cariera Roșia a durat cinci ani până când documentația a fost făcută cum trebuie. Aflăm în continuare că, din cauză că nu au fost făcute exproprierile, cărbunele extras este de proastă calitate. Asta înseamnă pentru CE Oltenia o creștere uriașă a costurilor, pentru că se consumă mai mult cărbune pentru a produce aceeași cantitate de energie, costul transportului este mai mare, grupurile energetice se defectează mai des, iar poluarea crește, atrăgând după sine plata mai multor certificate de carbon. Și cantitatea de păcură și gaze naturale de care au nevoie termocentralele a crescut din cauza cărbunelui prost.

În 2018, CE Oltenia a vândut energia la un preț mult sub costuri, astfel că pierderile au fost uriașe. Nu doar din cauza costurilor cu certificatele de carbon. Aflăm că societatea a pierdut sume importante pentru că nu a avut cărbune atunci când prețurile erau bune pe PZU, aflăm că desele defecțiuni ale grupurilor energetice au dus la pierderea unor sume importante din piața de echilibrare.

O mare parte din pierderile acestei companii este generată de faptul că problemele din carierele miniere au fost ignorate ani la rând, punându-se accent doar pe termocentrale. Nu este Boza singurul vinovat pentru situația în care s-a ajuns, dar are o mare parte din vină prin ascunderea adevărului și prin faptul că a transformat actul de management într-o continuă șuetă cu tot felul de participanți.

Dacă stăm bine să ne gândim, raportul corpului de control al premierului nu aduce nimic nou. Spune lucruri care s-au mai spus în spațiul public, dar care au fost permanent negate de Boza și de ceilalți comunicatori ai companiei. Mai știți când spuneau unii că societatea raportează stocuri false de cărbune și că s-a umblat la rezerva de stat? Ei bine, aflăm din raport că astfel de minciuni nu au fost spuse doar în spațiul public, ci și în informările oficiale trimise Ministerului Energiei.

Pe scurt, raportul arată multă prostie în actul de management, care a accentuat sărăcia, iar lucrurile riscă să continue într-o spirală descendentă care ar putea avea finalul despre care vorbea secretarul de stat Vișan într-un interviu, și anume ca societatea CE Oltenia să moară în 2-3 ani pe cale naturală.

Vizualizări: 3,739

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: