Un candidat interesant

Theodor Paleologu, candidat la alegerile prezidențiale! În sfârșit, un personaj care spune ceva inteligent de fiecare dată când deschide gura, ceea ce îl va menține fără îndoială în atenția presei. Nu știu dacă Paleologu, prin vorbele sale, ar putea ajunge subiect de dezbatere politică în cârciumile de la țară, nivelul lui fiind de cafenea literară, dar ar putea rupe din voturile lui Iohannis și Barna.

Mai sunt câteva luni până la alegerile prezidențiale și principalul candidat rămâne actualul președinte Klaus Iohannis. Este cert că va intra în turul al doilea, dar nu cred că va lua scorul de 41% din sondajul IMAS în primul tur, când nu suntem nevoiți să alegem răul cel mic, ci candidatul pe care îl dorim.

Iohannis o să împartă voturile din zona de dreapta cu Dan Barna și Theodor Paleologu. Acesta din urmă a făcut o mișcare interesantă chiar în ziua în care și-a anunțat candidatura, spunând că nu ar fi intrat în cursa prezidențială dacă Dacian Cioloș ar fi fost candidatul USR - PLUS, nu Dan Barna. O mișcare care îi poate aduce voturi de la PLUS, mai ales în acest context în care cei de la USR simt nevoia să se uite de sus la partenerii lor de alianță.

Dan Barna, dacă nu ar fi provocat alegeri în USR înainte de prezidențiale, putea fi aproape sigur pe intrarea în turul al doilea. A vrut însă alegeri, gândind că nu ar putea pierde câtă vreme este candidatul la funcția supremă în stat, dar s-a ales cu un val de contestatari în partid. Principalul reproș este tocmai acela că a tratat PLUS ca pe un partener egal. Barna nu își permite să se uite de sus la PLUS, pentru că are nevoie de munca acestor oameni la prezidențiale, dar dacă nu o face își atrage mulți contestatari în propriul partid. Dacă nu impunea alegeri interne în USR, acest subiect al parteneriatului cu PLUS ar fi putut fi amânat până după alegerile prezidențiale, ceea ce i-ar fi fost de folos.

Pe partea stângă a scenei politice, o avem pe Dăncilă votată drept candidată a PSD. M-am uitat la fețele participanților la congresul PSD, oameni convinși că fac o greșeală, dar care nu aveau alte soluții. Dincolo de faptul că Dăncilă stă prost în sondaje, partidul nu rezonează cu ea și nu cred că activiștii își vor rupe pantofii pentru ea în campanie. Mi se pare foarte puțin probabil ca Dăncilă să intre în turul al doilea, deși stânga nu a aruncat în luptă un candidat care să o poată bate.

Pro România și ALDE ar putea susține candidatura independentului Mircea Diaconu, ceea ce ar fi o greșeală pentru cele două formațiuni. Emoția publică de acum cinci ani, care l-a scos pe Mircea Diaconu europarlamentar, nu mai există. Cele două formațiuni nu își anunțaseră până la ora scrierii acestui text susținerea pentru Mircea Diaconu, dar informația circula pe surse. Ambele partide vor pierde dacă vor face o astfel de mișcare, pentru că partidele sunt în formare, au nevoie de candidați pentru alegerile europarlamentare, dar candidații îi caută pe cei puternici, nu pe cei care se ascund în spatele unei candidaturi independente, crezând că astfel nu vor deconta un eventual eșec în alegeri. Nu ar fi însă exclus ca Pro România și ALDE să nu își pună candidat în urma unei negocieri cu Dăncilă.

Ar mai fi câțiva candidați, unii interesanți, dar de coada clasamentului în lipsa susținerii unor partide mari, dar una peste asta s-ar putea să avem parte de o campanie electorală interesantă.

Vizualizări: 3,422

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: