Solicită CE prelungirea termenelor pentru centralele pe cărbune cu 2-3 ani. Niciun ofertat la Ișalnița și Craiova
România va solicita Comisiei Europene o prelungire cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, având în vedere întârzierile în implementarea proiectelor care ar trebui să le înlocuiască, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune. Nu avem altă variantă, în contextul în care energia României trebuie să fie o energie sigură și nu avem cu ce să înlocuim grupurile pe cărbune în acest moment, cel puțin. Mai mult, grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri, trebuie să o spunem deschis. Au fost licitații, cum este cea de la Ișalnița, unde nu a fost niciun ofertant. La fel s-a întâmplat, din păcate, la Hidrocentrale Craiova, cu banii din PNRR, dar acesta este alt subiect și acum urmează să vedem dacă facem studii noi de piață. Cu siguranță va fi nevoie de noi licitații”, a precizat Burduja.
Conform articolului 21 din regulamentul european, România poate solicita modificarea Planului de Redresare și Reziliență în cazul unor circumstanțe obiective, iar Comisia Europeană poate aproba cererea în termen de 60 de zile.
Sebastian Burduja a mai precizat că alte priorități pentru acest an includ renegocierea Planului de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia și modificarea Legii decarbonizării, un proces care depinde de voința politică internă.
„În orice caz, având în vedere termenele actuale, nu putem să ne permitem, din punctul meu de vedere, ca din 2026 să nu mai putem conta pe Complexul Energetic Oltenia. Pur și simplu nu avem cu ce să înlocuim aceste grupuri pe cărbune. Vă vom ține la curent și cu acest demers. Apelul meu este către toate părțile implicate. Avem un Comitet al Cărbunelui interministerial, care include MIPE, Ministerul de Finanțe și mai multe părți interesate – Complexul Energetic Valea Jiului. Deci noi toți trebuie să tragem la aceeași barcă. Am avut aceste discuții, astfel încât să venim cu un punct de vedere unitar în fața Comisiei și să obținem aceste derogări de termene. Nu cred că este prea mult ceea ce cerem. Sunt alte state europene care au centrale pe cărbune până în 2049, dacă nu mă înșel. E adevărat, au dependență ceva mai mare de cărbune”, a menționat Sebastian Burduja.