Ministrul Sebastian Burduja anunță reformă și austeritate în sectorul energetic de stat
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat un plan de austeritate în sectorul energetic de stat, care include reducerea cheltuielilor din companii, reducerea numărului de posturi de conducere și înghețarea angajărilor. De asemenea, circa 20% din angajații Ministerului Energiei vor fi concediați, după ce toți salariații instituției vor fi puși să dea din nou concursuri. Suma economisită astfel va depăși un miliard de lei, spune Burduja. Printre companiile aflate în subordinea Ministerului, este și Complexul Energetic Oltenia.
„Este o chestiune de răspundere și de bun simț. Să dăm un exemplu și altor ministere și pentru alte companii de stat”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.
În ceea ce privește Ministerul Energiei, unde sunt cele mai mici salarii din Guvern, schema de personal va fi redusă.
„Toți colegii vor da concurs și vor rămâne cei care merită să rămână. Estimăm o eliminare a tuturor posturilor vacante și reducerea posturilor ocupate cu până la 20%. Avem 80 de posturi vacante în minister, care vor dispărea. În total sunt 280 de angajați în instituție și mă aștept ca între 10 și 20% dintre colegi să nu mai fie colegii noștri. Cei care nu merită să rămână vor avea șansa să performeze în mediul privat, în altă parte”, a arătat Burduja, precizând că această măsură va fi luată până la mijlocul anului.
Bugetele companiilor de stat din energie vor fi aprobate doar dacă acestea respectă planurile de austeritate.
Ce măsuri a anunțat pentru companiile de stat:
“Reducerea posturilor de conducere: am constatat că în multe companii sunt mulți directori. Mă bazez pe bunul lor simț să nu aibă bonusuri de zeci de mii de euro.
Reducerea numărului de angajați, mai ales a celor din zona TESA, care doar stau prin birouri și plimbă hârtii. Nu este cazul să vorbim de reduceri de salarii.
Reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile, reducerea cheltuielilor de protocol și sponsorizare și reducerea cheltuielilor cu salariile.
Stoparea angajărilor.
Multe companii au active nefolosite care ar putea fi puse în funcțiune, pentru a aduce venituri suplimentare.
Bugetele de venituri și cheltuieli vor fi aprobate doar dacă se respectă acest plan.
Nu vreau să scot pe nimeni la tablă, dar există loc de mai bine în toate companiile din portofoliul nostru”.
„Estimăm că prin toate aceste măsuri se va economisi cel puțin un miliard de lei”, a completat ministrul.