SNLO are de recuperat sute de miliarde de la CET-uri
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia se află în prezent într-un blocaj economic deloc de neglijat din cauza creanţelor de sute de miliarde pe care le are de recuperat de la CET-urile din administraţia consiliilor locale. În prezent, SNLO încearcă, în comun cu Ministerul Economiei, să găsească soluţii de ieşire din impas.
Reprezentanţii SNLO spun că aducerea la zi a rău-platnicilor ar ameliora situaţia economică a societăţii şi că ar putea depăşi acest blocaj economic în care se află în prezent. Suma creanţelor pe care le au de recuperat se ridică la peste 300 de miliarde de lei în condiţiile în care şi datoriile SNLO faţă de bugetul de stat se ridică aproximativ la aceeaşi sumă. Cele mai mari datorii par să aparţină UATTA Motru, dar şi CET-urilor Govora, Arad, Braşov sau Colterm. „În momentul de faţă suma creanţelor nerecuperate de la toate CET-urile se ridică la 204.550 mii lei în afara faptului că mai avem Best Recuperare cu o datorie de 74.771 mii lei şi RAAN Drobeta Turnu Severin cu 50.461 mii lei. În total avem de recuperat suma de 329.782 mii lei”, a declarat Daniel Olaru, directorul economic al SNLO.
UATTA Motru are de restituit o sumă de 10.088 mii lei în timp ce SNLO trebuie să plătească primăriei Motru taxe şi impozite în valoare de 5.791 mii lei. „Dacă nouă ni s-ar înapoia banii ăştia la timp am putea să ne achităm la rândul nostru datoriile”, a spus Olaru. Uzina de agent termic din Motru este subordonată Consiliului local.
Colaborarea bună cu complexurile salvează SNLO
Cei ce conduc Societatea Naţională a Lignitului Oltenia mărturisesc că dacă nici complexurile energetice din Gorj nu şi-ar achita datoriile la timp atunci situaţia ar fi mult mai neagră, ba chiar nu ar mai avea de unde plăti salariile angajaţiilor. „De menţionat că din datoria asta, 255 de milioane sunt restante de mai mult de 90 de zile. Bine că nu avem probleme cu complexurile energetice, ei plătesc întotdeauna la timp, dacă nu ar plăti măcar ei, atunci ne-am bloca cu salariile. Aşa măcar asigurăm salariile oamenilor”, a declarat Daniel Olaru.
Nici obligaţiile restante ale SNLO nu sunt de neglijat, însă justificate dacă punem în balanţă sumele pe care le au de recuperat. „Obligaţiile restante faţă de furnizori sunt de 11.760 mii lei, obligaţiile bugetare au o valoare de 257.419 mii lei din care 44.087 mii lei reprezintă majorări şi penalităţi, iar valoarea creditelor bancare este de 43.851 mii lei. Aşadar, valoarea totală a obligaţiilor restante ale SNLO este de 313.030 mii lei”, a declarat Daniel Olaru.
Reprezentanţii SNLO spun că în prezent se lucrează la un act normativ menit să scoată SNLO din acest blocaj. „Se lucrează un act normativ privind achitarea arieratelor operatorilor economici care prestează servicii publice de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat către populaţie. Numai aşa ne-am putea achita şi noi datoriile la stat”, a mai menţionat Olaru.