CE Oltenia a vândut mai multe locomotive. Ce suspiciuni au apărut!

Curtea de Conturi a verificat procedura prin care Complexul Energetic Oltenia a vândut cinci locomotive care nu mai erau de utilitate, fiind retrase din exploatare. S-a constatat că o societate a achiziționat două locomotive, însă contravaloarea acestora a fost achitată de altă societate interesată de achiziție, existând posibilitatea unei înțelegeri între întreprinderi, decizii ale asociațiilor de întreprinderi care au avut ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenței în cazul licitației cu strigare competitivă.
Potrivit unui document al Curții de Conturi, în luna martie 2021, Direcția Servicii Suport Exploatarea Livrări CFU a solicitat aprobarea scoaterii din funcțiune și valorificarea prin vânzare pentru un număr de 5 locomotive, argumentând că mijloacele fixe nu mai sunt de utilitate, fiind retrase din exploatare.
Locomotivele tip LDE DB 2500 CP au fost evaluate la prețul de 492.000 lei fără TVA, fiecare, printr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat ANEVAR.
Potrivit Procesului-verbal al ședinței de consemnare a ofertelor din septembrie 2021, documentația de licitație a fost solicitată de un număr de 16 persoane fizice și juridice, și 5 societăți au completat formulare de acces pentru vizualizarea bunurilor.
Din cele 6 societăți care au depus oferte pentru achiziționare, una dintre acestea a fost desemnată câștigătoare și a achiziționat două locomotive la prețul de 1.043.020 lei fără TVA.
În contractele încheiate, CEO SA a prevăzut o clauză acceptată de cumpărători, prin care cumpărătorul va achita integral contravaloarea bunurilor care fac obiectul facturii, în avans, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data înregistrării contractului la vânzător și nu se acceptă efectuarea plății bunurilor de către alte persoane fizice sau juridice.
Din analiza documentației de licitație s-a constatat că, în cazul societății desemnate câștigătoare a celor două locomotive, plata s-a făcut prin ordin de plată din contul altei societăți care avea ca administrator o persoană fizică, reprezentant al unei societăți care a fost interesată de această licitație și care ulterior a fost desemnată să preia și să transporte locomotivele.
Urmare datelor transmise de Administrația Finanțelor Publice Gorj, ca răspuns la solicitarea Camerei de Conturi Gorj, s-a constatat că în anul 2021, cele trei societăți au avut tranzacții între ele, două dintre acestea fiind reprezentate de aceeași persoană, fapt ce a condus la suspiciunea că licitația nu s-a derulat în condiții de concurență loială, iar prețul stabilit în urma licitației nu a fost unul corect.
În timpul auditului, la solicitarea Camerei de Conturi Gorj, Direcția Regională Antifraudă Fiscală 4 Târgu Jiu a efectuat un control la societatea cumpărătoare a celor două locomotive pentru a verifica dacă aceasta a vândut mai departe bunurile către societatea care, în fapt, a achitat contravaloarea locomotivelor în conturile CEO SA, aspecte confirmate prin actul de constatare încheiat.
Din controlul efectuat de DRAF 4 Târgu Jiu s-a constatat că societatea cumpărătoare nu avea resursele necesare pentru participarea la licitație și achiziționarea celor două locomotive, în contul acesteia achitând cealaltă societate și garanția de participare la licitație sub formă de avans stabilit prin antecontractul încheiat între cele două societăți și contravaloarea locomotivelor, în condițiile în care, prin contractul de vânzare încheiat cu CEO SA, acest lucru era interzis.
O consecință a vânzării acestor locomotive o reprezintă un posibil prejudiciu adus societății CEO SA, în condițiile în care se constată că reprezentanții celor două societăți s-au înțeles să nu concureze la licitația deschisă cu strigare, pentru a nu majora prețul bunurilor.
Având în vedere prevederile art. 42 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, Camera de Conturi Gorj a solicitat Consiliului Concurenței, ca instituție specializată a statului, efectuarea unei investigații în vederea verificării existenței unor înțelegeri între reprezentanții celor două societăți, care au avut ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenței în cazul derulării procedurii „licitație publică deschisă cu calificare, cu strigare competitivă”, în urma căreia a fost încheiat contractul nr. 2164/CEO/14.10.2021.
Consiliul Concurenței a precizat că „din analiza tuturor informațiilor și documentelor furnizate … rezultă că în cadrul procedurii semnalate nu au fost identificate indicii privind denaturarea concurenței”.
Vizualizări: 4,031
Distribuie Trimite pe WhatsApp