Senatorul PDL Ion Ruşeţ se opune deciziilor lui Videanu
Ion Ruşeţ, senator cu salariu de vreo 50 de milioane de lei pe lună, dar şi sindicalist cu 200 de milioane de lei, tot lunar, este prins între ciocan şi nicovală. Partidul din care face parte, PDL, a decis să continue în acest an restructurarea companiilor din minerit şi energie, iar ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că vor avea loc peste trei mii de disponibilizări în sistem. Pentru că buzunarul de sindicalist este mult mai burduşit decât cel de politician, Ruşeţ a anunţat că se opune disponibilizărilor de la CE Turceni, fapt decis sâmbătă de Colegiul Director al USME Jilţ.
Programul de restructurare a companiilor miniere şi energetice este considerat obligatoriu de către Ministerul Economiei, înainte de constituirea companiilor Electra şi Hidroenergetica.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va disponibiliza în acest an 3.545 angajaţi din opt societăţi energetice din subordinea sa, cei mai mulţi provenind de la Compania Naţională a Huilei, care va concedia 1.600 mineri, potrivit unui anunţ publicat ieri în Monitorul Oficial. De asemenea, producătorul de energie electrică şi termică Electrocentrale Bucureşti va concedia 500 de angajaţi, în timp ce Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrocentrale Deva şi Termoelectrica vor disponibiliza 300 de salariaţi fiecare.
Complexul Energetic Rovinari va disponibiliza 200 de angajaţi, iar Complexul Energetic Turceni 250 salariaţi. Totodată, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin va concedia 95 angajaţi.
Ruşeţ pregăteşte proteste împotriva propriului guvern
Până anul trecut, funcţia de senator era incompatibilă cu cea de lider sindical, dar legea a fost modificată. Astfel, Ion Ruşeţ a reuşit să revină în funcţia de preşedinte de sindicat chiar dacă este senator şi implicit să îşi păstreze salariul de peste 200 de milioane de lei pe lună pe care l-a avut şi anul trecut. Conform declaraţiei de avere pe 2008, Ruşeţ a câştigat doar din funcţia de preşedinte al USME Jilţ peste 2,68 miliarde de lei, la care s-au adăugat importante alte câştiguri din consilii de administraţie şi alte surse. Conform declaraţiei de interese pe 2009, Ruşeţ şi-a păstrat doar funcţia de preşedinte al USME Jilţ, pe lângă cea de senator, cu celelalte devenind incompatibil. Cu cât s-a indexat salariul de sindicalist al lui Ruşeţ pe 2009 şi 2010, rămâne să aflăm din următoarele declaraţii de avere pe care, în calitatea sa publică, este obligat să le depună.
La aşa salariu de lider sindical este aproape normal ca Ruşeţ să se opună disponibilizărilor. Sâmbătă a obţinut şi votul Consiliului Director al USME Jilţ, care a decis să se opună concedierilor, cu exact două zile înainte ca guvernul să publice în Monitorul Oficial decizia de a face respectivele disponibilizări. Mai mult, Ruşeţ a declarat ieri presei că sindicaliştii pe care îi conduce ar putea convoca în perioada următoare o conferinţă extraordinară pentru a decide dacă sunt necesare forme de protest.
Caseta
SINDICALIST MILIARDAR: Ion Ruşeţ a câştigat într-un singur an peste 2,8 miliarde de lei vechi ca preşedinte al USME Jilţ.