Semnal de alarmă din carierele miniere: Oamenii lucrează într-un risc maxim
Pericol în multe cariere din Complexul Energetic Oltenia din cauza lipsei fronturilor de lucru. Sindicaliștii susțin că există oricând pericol ca excavatoarele să se prăbușească pentru că nu sunt respectate toate regulile, nu sunt făcute trepte, iar terenul este instabil mai ales în zonele unde au funcționat mine de subteran. „Oamenii lucrează într-un risc maxim”, susține sindicalistul Nicu Bunoaica.
Pregătirile pentru iarnă au început cu stângul în carierele miniere din Gorj. Oamenii încă așteaptă după echipamentele care să-i protejeze pe timp de iarnă, dar nu este singura problemă pentru mineri. Aceștia semnalează faptul că se lucrează în condiții periculoase mai ales odată cu debutul ploilor. „Nu sunt bani și nici noi nu suntem pregătiți pentru iarnă. Nu avem echipament, deși e obligatoriu. Nu avem extinderi, exproprieri făcute. Excavatoarele lucrează cu oamenii într-un risc maxim. Acele fronturi de lucru nu sunt taluzate. Se lucrează cu front de 12 metri, drept, în sus. Există risc de prăbușiri mai ales dacă plouă. Sunt straturi de nisip, cărbune, argilă. Este instabil. Excavatoarele dau de guri de mină pentru că s-a lucrat în subteran acolo și te pomenești că se surpă și cad excavatoarele unul peste altul pentru că distanța este foarte mică”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul de sindicat de la Cariera Lupoaia.
Bunoaica a explicat că astfel de incidente periculoase pot apărea chiar și la cariera unde el lucrează. „Este mină de coastă. La mine, la Lupoaia, pe frontul 03 sunt numai găuri de mină. Deasupra este excavatorul 01 care trebuia să facă deschiderea carierei și nu se mai poate întoarce. Îi fac circuit să meargă numai în față pentru că nu îl mai pot retrage din cauza surpărilor care au avut loc acum din cauza acestor galerii de mină”, a mai spus Bunoaica, la Gorj TV.