Se pregătește legea pentru ghiozdane mai ușoare

Ghiozdanele trebuie să fie mai ușoare pentru elevi. Asta își dorește Ministerul Sănătății, care a venit și cu propuneri de lege care prevăd că greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depășească 10% din cea a copilului.

O soluție ar fi să existe în clase și câte un dulăpior pentru fiecare elev, astfel încât cei mici să nu mai ia acasă toate manualele iar conducerea școlilor ar trebui să facă investiții în acest sens. 

La ieșirea din școală, trotuarele sunt pline de copii care-şi duc în spate ghiozdanele grele, unele de 8-10 kilograme. Atunci când e vorba de copii foarte mici aceștia nu au nici 20 de kg.

În cabinetele medicilor ajung tot mai mulți elevi cu probleme cauzate, printre altele, și de greutatea și purtarea necorespunzătoare a ghiozdanului, dar și de băncile care nu sunt adaptate mereu pentru dezvoltarea copilului.

Ministerul Sănătății vrea să reducă toate aceste problemele. Într-un proiect de lege, oficialii din învățământ precizează că un ghiozdan ar trebui să nu fie mai greu de 10% din greutatea copilului, iar în școli să existe dulapuri individuale. Ba chiar se stipulează și ce fel de ghiozdan trebuie purtat: cu faţa posterioară întărită, cu bretele late, purtate pe ambii umeri, compartimentate, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății.

Printre propuneri se specifică faptul că vor fi luate măsuri ce pot consta în: asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, organizarea activităților de învățare, asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore, educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului, după cum se arată în proiectul privind modificarea ordinului nr. 1456/2020 aș Ministerului Sănătății.

Pe de altă parte, însă, Ministerul Educației spune că nu a fost consultat în privința acestui proiect. Problema apare în școlile în care se învață în schimburi și unde nu ar avea loc 60 de dulăpioare.

În unele școli, unde există spațiu, au început să fie montate astfel de dulăpioare individuale, din fonduri europene.

Ordinul Ministerului Sănătății este în faza de consultări.  

Vizualizări: 618

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: