Scenariul roșu și partidul galben
Sute de mii, dacă nu milioane de români nu vor putea vota pe 6 decembrie, dacă guvernul și președintele Iohannis se încăpățânează să mențină data alegerilor parlamentare.
Primii afectați vor fi cei bolnavi de Covid-19. Dacă luăm în calcul că și atunci vor fi 4.000 de infectări pe zi, deși probabil că vor fi mai multe, dacă ne raportăm doar la o perioadă de 20 de zile înainte de alegeri, ar însemna 80.000 de oameni infectați, la care urna mobilă cel mai probabil nu ar ajunge. Știm bine că așa s-a întâmplat la locale, membrii secțiilor de votare au avut dreptul să refuze să meargă cu urna mobilă la persoanele izolate la domiciliu, fie ele infectate sau nu. Au fost chiar și cazuri în care candidați la alegerile locale nu au putut vota, pentru că nimeni nu a vrut să meargă la ei cu urna mobilă. Pe lângă cei 80.000 de infectați, dacă mai punem familiile lor izolate automat la domiciliu, dar și eventualii contacți, o să ajungem la sute de mii de oameni care nu vor putea vota.
O categorie la fel de afectată va fi diaspora. Mai multe țări europene au comunicat deja guvernului, pe canale mai mult sau mai puțin oficiale, că nu sunt de acord să organizeze secții de votare. Avem cu toții în memorie cozile de sute de persoane formate la unele secții de votare din Italia, Spania și alte țări. Așa ceva nu va fi admis acum. Austria, de exemplu, a limitat la șase persoane adunările în spații publice închise și la 12 persoane adunările în spații deschise. Franța a interzis deocamdată circulația pe timp de noapte, dar se așteaptă noi restricții. La Londra a intrat în vigoare de sâmbătă interdicţia de a socializa în spaţii închise cu persoane din afara locuinţei familiale. Belgia a închis complet sectorul HoReCa, Polonia a închis școlile, Cehia raportează zilnic recorduri de infectări și așa mai departe.
Ce se întâmplă în România? Un medic din Ploiești a povestit că sunt deja trei săptămâni de când cadrele medicale sunt nevoite să aleagă pe cine lasă să moară și pe cine pun la aparate. Poate nu este peste tot așa, dar este doar o chestiune de timp să crape sistemul medical din România în fața acestei epidemii.
România intră ușor-ușor în scenariul roșu. Azi o localitate, mâine o școală. În capitală toate școlile au trecut de marți în sistem online. Și totuși, partidul galben, PNL, vrea alegeri parlamentare cu orice preț. Doar pentru a nu pierde câteva procente până în primăvară, ceea ce i s-ar întâmpla oricărui partid aflat la guvernare în aceste condiții.
De ce vrea partidul galben alegeri în scenariul roșu? Pentru că nu doar sistemul medical crapă. Este crăpat rău și bugetul, dacă nu sunt luate urgent măsuri nepopulare, sare căruța guvernării de pe drum.
Datoria publică a României a crescut la 42,2% din PIB în iulie 2020 – 444,4 mld. lei - şi se apropie de nivelul de avarie (45% din PIB) pentru o economie ca a României. De la începutul crizei, datoria publică a crescut cu 52 mld. lei şi de la începutul anului cu 71 mld. lei, de la 373,5 mld. lei la 444,4 mld. lei în iulie 2020, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe. Ce o fi făcut guvernul cu atâția bani, nu este clar, dar cert este că vine criza.