Șapte ani și nicio investiție. Primar: ”Am primit un bobârnac mare!”

Şapte  ani şi nicio investiţie. Cam aşa arată situaţia într-o localitate din judeţul Gorj. Totul a început atunci când ANAF a constatat  un prejudiciu de peste 2 milioane de lei, fiind vorba despre realizarea unui drum comunal, iar asta a dus la blocarea conturilor primăriei, dar şi la imposibilitatea de a accesa fonduri europene. Anii au trecut, iar investițiile au rămas blocate până când primăria a demonstrat în instanță că ANAF a greșit. Acum cere daune.

Localitatea gorjeană Aninoasa nu se poate lăuda cu prea multe investiţii, cel puţin în ultimii 7 ani. Totul a fost blocat de ANAF, iar primarul nu a reuşit să mişte un pai din punct de vedere al dezvoltării comunei.

Canalizarea nu este finalizată, racordarea la sistemul de alimentare cu apă există, dar nu în întreaga localitate, drumurile nu sunt toate asfaltate, iar primăria este într-o stare avansată de degradare. Primarul a câștigat în instanță procesul cu ANAF, însă cei mai afectați au fost cetățenii.

”Uitați-vă ce bobârnac am primit. Ani de zile, aproape 10 ani, comuna nu a putut să mai acceseze niciun fel de proiect. Banii la nivelul localităţii au fost blocaţi, constatându-se că s-a creat acel prejudiciu. Stăm prost cu investiţiile pe la şcoli. Nu s-a putut face absolut nimic. Uitați-vă şi dumneavoastră în alte localități, s-a tot construit, s-a tot investit şi au investit în tot felul de obiective, le-a uşurat viaţa cetăţenilor(...) Nu este nimic. Infrastructura zero, asfalt nu e. Uitaţi, ne rupem maşinile. Nici numere la case nu sunt. Localitatea este învechită. Ce să mai zicem. Canalizarea, apa şi infrastructura trebuie pusă la punct. Șapte ani au trecut peste noi val-vârtej, cum s-ar spune”, au spus câțiva localnici.

Unul dintre proiectele ce nu au fost duse la îndeplinirea este legat de reabilitarea primăriei, imobil care s-a degradat cu timpul.

”Din 2016 şi până acum nu am putut să accesăm niciun proiect prin fonduri europene. Ba mai mult, am pierdut și la proiectele pe care le-am început, cum ar fi sediul primăriei Aninoasa. În 2016, o comisie economico-financiară a venit la solicitarea organelor de cercetare penală, respectiv DIICOT. Au venit, mi s-a spus că totul este în regulă. Au mers să discute cu şefii lor, aşa mi s-a spus verbal. Apoi au spus că nu mai este  bine şi au realizat o inspecţie economico-financiară la societatea care efectua atunci lucrarea pe fonduri europene”, a spus Ilie Petroi, primarul din Aninoasa.

În cele din urmă, primarul a câştigat procesul cu ANAF, însă acum cere despăgubiri pentru toţi aceşti ani pierduţi. ”Am acționat inspecția economico-financiară şi Ministerul Finanţelor Publice şi am solicitat evaluarea prejudiciului acestui proces. De asemenea, am solicitat contravaloarea proiectului care nu mai poate fi făcut la aceeaşi sumă, pentru care obţinusem finanţare din fonduri europene, respectiv reabilitarea sediului primăriei", a mai declarat edilul.

Cetăţenii speră că această perioadă tristă să se sfârşească şi să se alinieze şi ei cu ceilalţi oameni din localităţile vecine. Primarul consideră că acel control trimis a fost unul instrumentat politic.

Vizualizări: 1,978

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: