Rovinărenii, mobilizaţi pentru curăţenia de primăvară
Nici nu a venit bine primăvara, că autorităţile locale din Rovinari au şi făcut un plan de acţiuni pentru înfrumuseţarea oraşului. Circa 100 de persoane, printre care şi zeci de asistaţi sociali au primit sarcini precise pentru următoarea perioadă. Printre altele, aceştia se vor ocupa de toaletarea copacilor, plantarea de flori, semănarea gazonului sau efectuarea de marcaje stradale.
Lucrările de primăvară au început prin salubrizarea parcurilor şi a zonelor verzi adiacente blocurilor de locuit şi prin înlăturarea afişelor. Totodată a fost demarată o acţiune de curăţire a arborilor şi a arbuştilor de pe întreg teritoriul oraşului Rovinari. De la începutul lunii martie se va proceda la completarea cu pământ fertil în parcuri şi zonele adiacente locuinţelor, dar şi a jardinierelor stradale. Tot în următoarea perioadă se va trece la semănarea de gazon, acolo unde se impune. La mijlocul lunii viitoare vor fi demarate şi lucrările de reparaţii stradale, se va proceda la toaletarea gardului viu, la administrarea de îngrăşăminte organice şi chimice, săparea la cazma a parcurilor, a pomilor şi arbuştilor ornamentali. Din aprilie, se trece la vopsirea băncuţelor stradale şi a gărduleţelor de protecţie a zonelor verzi, a bordurilor şi jardinierelor stradale, dar şi la curăţirea şi vopsirea fântânilor arteziene. „Ca în fiecare an, Serviciul de Patrimoniu, cel care răspunde de întreaga activitate gospodărească a oraşului, a întocmit un plan. Avem stabilite exact toate tipurile de servicii şi de lucrări care se fac până în ziua de Paşti, pentru ca atunci oraşul să arate aşa cum trebuie, să arate orice oraş românesc într-o zi de mare sărbătoare”, a declarat Constantin Podaru, administratorul public al oraşului Rovinari.
În perioada 1-15 aprilie, autorităţile locale au dispus plantarea de răsaduri de flori de primăvară precum panseluţe, primola sau bănuţi.
Curăţenia de primăvară, cu bani puţini
Conform autorităţilor locale, cea mai mare parte a lucrărilor vor fi făcute cu ajutorul asistaţilor sociali, dar şi cu angajaţii societăţii Apă Canal Salubritate, societate a Consiliului Local, ceea ce înseamnă economii importante la bugetul local. „Sunt cei de la ajutorul social, care sunt destul de mulţi, în jur de 50-60 de persoane, echipa de salubritate şi de apă-canal. Cred că vorbim de peste 100 de persoane, care vor face activităţile specifice. Deci lucrările le vom face cu manoperă proprie. Practic, ne costă doar vopseaua şi materialele de întreţinere”, a mai spus Constantin Podaru.