Remedii naturale pentru sinuzită și rinită
Sinuzitele și rinitele cronice dau multe bătăi de cap aproape în orice anotimp. Primăvara cu florile ei aduce însă un pericol suplimentar, mai ales în cazul celor care suferă de alergii sezoniere.
Sinuzitele și rinitele cronice sunt unele dintre afecțiunile care continuă să ne perturbe starea de bine la ieșirea din anotimpul rece. Mai mult, expunerea la polen și praf este chiar mai greu de gestionat pentru persoanele cu alergii.
Rinita alergică sau vasomotorie este o inflamație a mucoasei nazale și apare mai frecvent după 20 de ani. Agenții iritanți externi sunt cei care declanșează simptomele – poluanți, praf, fum, parfumuri, dar și anumite modificări atmosferice, infecții virale, medicamente (antiinflamatoare, antialgice, antidepresive, produsele cu rol decongestionant), tulburările hormonale, boala de reflux gastroesofagian și chiar stresul. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale rinitei sunt: picătura postnazală (mucus în gât), nas înfundat sau rinoree, strănut, tuse, diminuarea simțului mirosului.
Rinitele și sinuzitele sunt strâns legate între ele. Congestia nazală prelungită specifică rinitei poate duce la apariția sinuzitei. Sinuzita este o infecție sau o inflamare a unei membrane care acoperă sinusurile paranazale. Sinuzita poate avea forme acute sau cronice și poate fi cauzată de infecții bacteriene, virale sau chiar fungice. Factori favorizanți pentru instalarea sinuzitelor pot fi deviațiile de sept, polipii, alergiile, fumatul, infecțiile respiratorii, pe fondul unui sistem imunitar slăbit.
Știm că ne confruntăm cu sinuzita atunci când simțim o senzație de presiune, de nas înfundat sau rinoree, tuse cu expectorații, scăderea mirosului, oboseala.
Aplicarea unor comprese calde la nivelul nasului, frunții sau obrajilor pentru a reduce inflamația și disconfortul este unul dintre principalele remedii precum şi inhalarea aburilor de apă caldă, în care se pot adăuga uleiuri esențiale (eucalipt, lămâie, mentă, arbore de ceai).
Este recomandată şi irigarea nazală prin clătirea foselor nazale cu apă sărată sau o soluție salină, consumul de ceaiuri (ceai verde, ghimbir), hidratare și odihnă.