Ce este spirulina şi la ce se foloseşte?

Spirulina este o algă, mai exact o microalgă, consumată de secole pentru proprietăţile sale vindecătoare, dar şi pentru calităţile nutriţionale deosebite.

De-a lungul timpului, cercetători din diferite colțuri ale lumii au studiat efectele spirulinei asupra corpului. Concluziile studiilor au transformat această algă într-un supraliment, care apără organismul de afecțiuni ce au la bază un proces inflamatoriu.

Spirulina provine din alge albastre-verzi, care cresc în mod natural în lacurile sărate din climatul subtropical, dar şi în ocean. Acesteia i se atribuie proprietăţi precum accelerarea metabolismului, scăderea colesterolului, scaderea in greutate, dar şi tratarea unor tulburări de natură psihică precum anxietatea, depresia ori deficitul de atenţie.

Această algă crește în mod natural în lacuri și iazuri, însă spirulina de cea mai bună calitate crește în medii controlate aflate în zone cu climă însorită și caldă, cu acces la apă bogată în minerale proaspete. Spirulina are nevoie de căldură și lumină pentru a-și activa procesul de fotosinteză. Cu cât clima este mai caldă, cu atât spirulina va crește mai bine.

În plus, spirulina trebuie crescută în medii naturale, dar controlate, în care există cât mai puțină poluare sau deloc. Poluarea poate contamina spirulina, ducând la culturi nesigure pentru sănătate și de slabă calitate.

De asemenea, spirulina este o sursă bună de magneziu, potasiu, mangan și mai mulți carotenoizi, incluzând zeaxantina și clorofila.

Beneficii spirulină

Spirulina are importante proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, protejând organismul de stresul oxidativ la nivelul ADN-ului, dar şi la nivel celular. Stresul oxidativ provoacă inflamaţie cronică, care contribuie la apariţia unor boli, printre care şi cancerul.

Printre beneficiile spirulinei, se numără scăderea tensiunii arteriale, energizarea organismului, accelerarea scăderii în greutate şi estomparea simptomelor rinitei alergice.

De asemenea, spirulina susţine sănătatea mintală, având un rol important în tratarea tulburărilor afective de dispoziţie.

Cum să consumi spirulina

Atunci când vine vorba despre consumul spirulinei, experţii sugerează să începem încet; gustul său este descris ca fiind pământos şi foarte savuros şi poate dura puţin timp până intervine obişnuinţa.

Spirulina poate fi consumată atât sub formă de capsule, cât şi sub formă de pudră.

Daca alegi spirulina sub forma de pudră, iată cum o poţi consuma:

• Dizolvă 1 linguriţă de pudră de spirulină într-un pahar cu apă.

• Dizolvă o linguriţă pulbere de spirulină în smoothie-ul pe care îl bei dimineaţa.

• Foloseşte spirulină pulbere la prepararea deserturilor, în special la cele raw.

• Foloseşte spirulină pulbere în salate, alături de condimente precum chili sau chimion.

• Foloseşte spirulină în piureuri şi supe-creme.

Când să consumi spirulina

Deoarece spirulina poate provoca anumite efecte secundare din cauza acțiunii sale de curățare, este important să începi să consumi doze mici, pe care apoi să le mărești treptat.

• Dacă vrei să pierzi în greutate: Ia spirulina cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, împreună cu un pahar de apă. În acest mod, alga va produce o senzație de sațietate naturală, ajutându-te să mănânci mai puțin fără a te înfometa.

• Dacă vrei să câștigi în greutate: Ia spirulina după masă, împreună cu un desert.

• Daca vrei să tratezi o boală specifică: Ia spirulina pe stomacul gol cu o oră înainte de a servi masa.

Există numeroase produse cu spirulină în magazine naturiste online, însă putem arunca o privire şi pe esteto.ro, sigur vom găsi ceva care să ne facă cu ochiul!

Vizualizări: 2,161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: