Revoltă în şcoli! Işfan: Ce dracu’, ăștia sunt nebuni?
Peste 200 de contabili şefi şi secretari şefi din şcolile gorjene au fost somaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj să renunţe la sporurile de conducere. Inspectoratul vrea să impună în şcoli aplicarea OUG 77 din 2013, care impune instituţiilor publice să reducă funcţiile de conducere. „Şcolile nu sunt instituţii publice”, este replica secretarilor şi contabililor şefi, care nu înţeleg de ce o ordonanţă din iunie anul trecut devine obligatorie în ianuarie 2014. Pe cale de consecinţă, contabilii şefi de la şcoli au început să trimită către inspectorat state de plată în care sporurile de conducere de 40% şi 20% sunt menţinute. „Aștept statele să ajungă la ISJ vă văd ce dracu au ei în cap”, a spus Ion Işfan, inspector şcolar general, care susţine că va sesiza organele abilitate, dacă nu se respectă legea.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a trimis pe 9 ianuarie 2014 o adresă către toate unităţile de învăţământ, în care li se aduce la cunoştinţă intrarea în vigoare a OUG nr. 77/2013, privind reducerea cheltuielilor în instituţiile publice. Pe baza ordonanţei, ISJ Gorj a cerut şcolilor să reducă numărul de posturi de conducere, în sensul în care contabilii şefi şi secretarii şefi să devină contabili şi secretari. Interesant este că ordonanţa 77 a intrat în vigoare în iunie 2013, dar abia acum a decis ISJ că trebuie aplicată în şcolile din Gorj.
Pe de altă parte, pe 20 ianuarie 2014, Direcţia Publică de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu Jiu le comunică şcolilor că fac excepţie de la prevederile OUG 77. „Fac excepție de la prevederile OUG 77/2013 posturile vacante din unitățile și instituțiile de învățământ și cercetare, unitățile sanitare, unitățile de asistență socială și unitățile de asistență medico-socială”, se arată într-o adresă avizată de directorul Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Constantin Fârță. Cum banii de salarii ajung la şcoli prin intermediul primăriei, părţile ar trebui să interpreteze legile la fel.
Salariile tuturor profesorilor, în aşteptare
Contabilii şefi de la şcolile din Târgu Jiu au semnat ieri un memoriu pe care îi vor depune la mai multe instituţii ale statului. Aceştia spun că au mai pierdut şi anul trecut sporul de calculator, de 15%, fără să aibă nicio decizie la mână. De această dată, sunt decişi să lupte pentru drepturile lor. „Nouă ni se cere în continuare să facem muncă de contabil şef, dar să fim plătiţi mai puţin. Mă întreb, cine va semna bilanţurile şi alte documente care ţin exclusiv de competenţa contabililor şefi”, a spus una din persoanele afectate.
Pe de altă parte, contabilii aduc în sprijinul lor o altă ordonanţă de guvern, adoptată câteva luni mai târziu. Este vorba de OUG 103 din 15 noiembrie 2013, unde scrie negru pe alb că „În anul 2014, cuantumul brut al salariilor… se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2013, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.
Ordinul de tăiere vine de sus
Ordinul privind tăierea sporurilor de conducere la contabilii şi secretarii şefi din şcoli vine de la Bucureşti. Astfel, Direcţia generală de programare bugetară din Ministerul Finanţelor a comunicat Ministerului Educaţiei, pe 24 ianuarie 2014, că anumite prevederi ale OUG 77 din 2013 se aplică şcolilor. „Considerăm că prevederile art. 3 şi art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a guvernului nr. 77/2013 sunt aplicabile şi unităţilor de învăţământ preuniversitar”, se arată în adresa semnată de Daniela Pescaru, director general în Ministerul Finanţelor Publice.
În acest caz, apare desigur întrebare de ce ordonanţa nu s-a aplicat timp de şase luni.
Ișfan: Să respecte legea, altfel anunţ organele abilitate
Ion Ișfan, inspectorul școlar general, susţine că ordonanţa este obligatorie şi îi ameninţă pe contabilii şefi că va sesiza organele abilitate, dacă nu o respectă. „Asta este situația. Ce să le fac? Este o ordonanță de urgență care trebuie respectată și aplicată. E clar că ei au un interes acolo. Sunt cazuri în care o școală are un contabil care este contabil șef, păi nu se poate așa ceva! Ei trebuie să respecte legea, nu să facă altceva. Deocamdată ștatele nu au venit la ISJ, sunt așteptate undeva după 1 februarie și trebuie să fie conform legii. Cum să nu aplice legea? Cine își permite așa ceva? Aștept ștatele să ajungă la ISJ vă văd ce dracu au ei în cap”, a spus Ion Işfan.
Primele state au ajuns însă la Inspectorat, care refuză să le avizeze. Contabilii şefi din şcolile târgujiene s-au întâlnit ieri pentru a face un memoriu către Primăria Târgu Jiu, mai ales că directorul Fârţă le-a dat dreptate. Işfan consideră însă că Fârţă şi-a depăşit atribuţiile. „Dacă nu aplică legea, sesizăm organele abilitate să-i verifice, să vadă ce dracu fac ăștia, parcă-s nebuni. Nu-s normali? Ce dracu, fiecare face ce vrea? Să vedem noi care sunt mai șmecheri și nu respectă legea? Păi ei au interese personale sau ce fac? Din câte știu eu, 50 sau 60 sunt în situația asta. Nu își permite un director să lase toată școala fără salarii! Credeți că mie îmi e ușor să le spun la oameni că pierd la salarii, dar asta e, se reorganizează. Domnul Fârță cred că și-a depășit atribuțiile, făcând niște afirmații că se aplică sau nu legea. Dacă domnul Fârță le știe pe toate, eu ce să fac?”, a spus Işfan.
Angajaţii şcolilor ar trebui să primească salariile pe 7 februarie, iar cu trei zile mai devreme fondul de salarii se comunică primăriilor. În cazul în care contabilii nu vor face statele cum cere ISJ, iar inspectoratul nu le va aviza, se va ajunge la situaţia ca salariile să nu fie date la timp.
REACŢIE
Sindicatele din învățământ cunosc această problemă și chiar au făcut demersuri pentru a declara ordonanța neconstituțională. „Noi, sindicatele, am sesizat Curtea Constituțională și așteptăm ca zilele astea să primim un răspuns. Noi sperăm să avem un răspuns cât mai repede, ca până pe 7 când se vor lua salariile să clarificăm situația. Noi credem că acest ordin este neconstituțional”, a precizat liderul de sindicat Florinela Ponta.