Ruşeţ se bazează pe „recunoaşterea administraţiei”, nu pe majoritate
Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Ion Ruşeţ, a susţinut de nenumărate ori că are majoritate, pentru că mai bine de 12.000 de salariaţi ai CE Oltenia ar fi aderat la această structură, încă nevalidată de instanţă. Pe de altă parte, atunci când vorbeşte de negocieri cu administraţia, Ruşeţ nu invocă reprezentativitatea sindicatului, care l-ar obliga pe Ciurel la negocieri, ci articolul 153 din Legea dialogului social, care vorbeşte despre negocieri între patronat şi sindicat în baza „recunoaşterii reciproce”.
Un articol din Legea Dialogului Social, nr. 153, invocat de Ion Ruşeţ, atunci când vorbeşte de viitoarea colaborare cu administraţia, spune aşa: „Conform principiului recunoaşterii reciproce orice organizaţie sindicală legal constituită poate încheia cu un angajator sau cu o organizaţie patronală orice alte tipuri de acorduri, convenţii sau înţelegeri, în formă scrisă, care reprezintă legea părţilor şi ale căror prevederi sunt aplicabile numai membrilor organizaţiilor semnatare“.
Pârvulescu: SMEO, sindicatul administraţiei
Din acest articol se înţelege că este vorba despre un sindicat ce nu are majoritatea salariaţilor din respectiva companie. Ori, Ruşeţ spune că până la finalul săptămânii va avea 12.000 de membri, dar admite că are doar 2.000 de adeziuni. „Am retras mandatul atât FNME, cât şi Federaţiei Univers, ne vom prezenta la întâlnire cu administraţia în calitatea pe care o avem. Negociem, dacă se doreşte acest lucru, pentru majoritatea. Mergem şi negociem un acord colectiv care să fie favorabil doar membrilor noştri de sindicat, în baza art. 153 şi vom forţa încheierea unui acord valabil numai pentru membrii noştri de sindicat“, a declarat Ruşeţ la un post local.
Liderul sindical de la Peşteana, Dan Pârvulescu, interpretează altfel acest articol. El spune că nu există nici un motiv pentru care administraţia să nu negocieze contractul colectiv de muncă cu federaţiile semnatare. Dacă se va încheia un acord cu SMEO asta înseamnă că e sindicatul administraţiei, crede Pârvulescu. „Acest acord despre care vorbeşte domnul Ruşeţ reprezintă voinţa ambelor părţi. Dacă se va încheia s-ar vedea clar că e sindicatul administraţiei. Dacă s-ar dori să negociem noi mâine ne-ar chema, dar nu vor, pentru că nu am încălcat vreo lege pentru a nu putea să negociem“, a declarat Dan Pârvulescu. Acesta mai spune că declaraţia lui Ruşeţ, aceea că va negocia doar pentru membrii lui, nu are susţinere, deoarece articolul la care face referire trebuie coroborat cu alte articole din lege, iar Codul muncii interzice discriminarea angajaţilor.