Reconfigurare sindicală în CE Oltenia. Cine va negocia drepturile salariaților 

Reconfigurare a reprezentării sindicatelor din CE Oltenia. Din cele patru federații prezente în CE Oltenia este posibil ca salariații să mai fie reprezentanți de una singura, dacă FNME nu mai găsește câteva sute de membri.

Legislația s-a schimbat, iar de la anul pot negocia cu administrația federațiile care au în componență sindicate din compania țintită, care împreună însumează 35% din numărul de salariați.

Până acum nu se impunea ca numărul de membri să fie din compania la negocierile din care voiai să faci parte, ci se solicita reprezentativitate la nivel național.

În CE Oltenia sunt Federația Univers, Federația Națională Mine Energie (FNME), Federația Energetica și Federația Petrom, cu reprezentativitate la nivel național. În ultima organizație, Petrom, era un singur sindicat din CE Oltenia, din zona Craiova condus de Gelă Ionescu. Recent, acest sindicat s-a afiliat la FNME. Au rămas astfel trei federații care-și dispută reprezentativitatea. Este greu de crezut că Energetica poate strânge atâția oameni, fiind cel mai slab reprezentată din cele trei.

Raportat la numărul de angajați din CEO, 9.420 de persoane, cei mai mulți membri de sindicat sunt la Federația Univers, undeva la 48%.

Urmează cu aproape 35% FNME, însă nu atinge procentul obligatoriu de 35%, mai ales fiind ultimele mișcări de personal, cu pensionări din CEO. 

Între timp, FNME a solicitat în instanță să obțină reprezentativitate, declarând că 35% din numărul de angajați ai CEO sunt membri de sindicate din FNME.

Dintr-un document plecat de la CE Oltenia, nu prea iasă cifrele. ”Am observat că FNME are undeva la 34 virgulă.. e o incertitudine, e o posibilitate ca FNME să facă numărul”, spune sindicalistul Constantin Mitrescu.

Rămâne de văzut cine va sta la masa negocierilor.

În plus, sindicatele din Federația Energetica vor trece, cu siguranță la una din cele două federații, Univers sau FNME.

”Federația Energetica se îndreaptă spre Univers, dar noi, Sindicatul Energia Rovinari, nu am decis”, mai spune Mitrescu.

Sindicatul Energia Rovinari este afiliat în acest moment la Federația Energetica. 

Galerie foto


Vizualizări: 3,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: